Autodesk Topobase pod patronací Věstonické Venuše

[Tisková zpráva] Praha, Pardubice, České Budějovice, 27. října – Společnost XANADU, dodavatel komplexních řešení a služeb v oblasti informačních technologií, představila v atraktivním prostředí Národního muzea v Praze zbrusu nové integrované řešení Autodesk Topobase 2007 pro navrhování a správu infrastruktury. Součástí semináře byla také zajímavá prohlídka muzejní expozice včetně originálu známé Věstonické Venuše.

Pražského setkání se zúčastnilo 35 posluchačů z řad odborné veřejnosti i stávajících uživatelů řešení společnosti Xanadu, kteří beze zbytku zaplnili jeden z historických sálů muzea. V průběhu programu byly představeny jak trendy na českém i světovém trhu GIS, tak také řada živých ukázek možného nasazení GIS řešení v praxi.

Nastíněním hlavních světových trendů v oblasti infrastruktury a GIS byl pověřen host nadmíru povolaný – Eric STRAALMAN, Sales Execution Manager pro oblast GIS společnosti AUTODESK. Zdůraznil například zásadní problém, který doposud trápí většinu našich i světových společností – prostorová data a informace, které obvykle spravuje několik oddělení, ne vždy hladce přecházejí mezi procesy, odděleními a různými softwarovými systémy. Autodesk Topobase 2007 tento problém řeší tak, že integruje data z aplikací pro počítačově podporované navrhování (CAD), z databází majetku, z geografických informačních systémů (GIS) a z papírových i elektronických zdrojů informací o zákaznících do centralizované databáze prostorových informací o infrastruktuře. To přináší vyšší efektivitu provozu včetně menšího objemu nedokončených projektů, rychlejší odezvy služeb zákazníkům, urychleného řešení výpadků a podobně.

Systém Autodesk Topobase používá ve světě nyní již přes 500 zákazníků (a tisíce uživatelů) z různých oblastí, například z městských samospráv, rozvodných společností či správců inženýrských sítí. Nejmodernější řešení, postavené na osvědčených aplikacích Autodesk Map 3D a Autodesk MapGuide Enterprise, bude dodáváno s moduly určenými na míru specifickým oblastem, jakými jsou správa vodovodních sítí, odpadních vod, rozvodných či telekomunikačních sítí, životního prostředí atp.

„Ze zásadních přínosů řešení Autodesk Topobase bych vyzdvihl možnost rychle využívat data prakticky jakéhokoliv infrastrukturního projektu od fází návrhu a výstavby až po průběžnou správu existující infrastruktury. Topobase je navíc otevřený a velmi flexibilní systém, který lze snadno implementovat a plně uzpůsobit vlastním potřebám,“ dodal Vladimír MICHL, manažer pro rozvoj pořádající společnosti XANADU.

V rámci programu nechyběla řada živých ukázek využití Autodesk Topobase 2007 v reálných podmínkách v podání Jana BINTERA, odborníka na oblast GIS společnosti XANADU. Přítomné zaujala ukázka trasování inženýrských sítí a online napojení na katastrální data dostupná na internetu. Neméně zajímavá byla snadná příprava tématických map z katastrálních dat či následná digitalizace. Díky uložení všech dat v rámci centrální databáze byla jasně patrná výhoda, spočívající v možnosti okamžitého přístupu k těmto datům pomocí zcela odlišných nástrojů – a to včetně přístupu přes webové rozhraní.

Společnost XANADU a. s., je držitelem akreditace Autodesk Geospatial pro prodej a podporu řešení Autodesk Topobase. Chcete-li se dozvědět více, navštivte stránky www.xanadu.cz/to­pobase