AVG Technologies uvolnila novou verzi 8.5 pro Linux

22. 5. 2009

[Tisková zpráva] Nová verze AVG 8.5 pro Linux spojuje ochranu e-mailů a souborových serverů a navíc zdarma přidává ochranu pracovních stanic

Amsterdam, 22. května 2009 – Společnost AVG Technologies představila výrazně vylepšenou verzi svého antivirového řešení AVG pro Linux. Uživatelům operačního systému Linux umožňuje používat antivirus z nativního prostředí. Zatímco serverové použití zůstává zpoplatněno, verze pro pracovní stanice je poskytována zdarma. AVG Server Edition pro Linux umožňuje kontrolu elektronické pošty na poštovních serverech a dále kontrolu souborů na souborových serverech. Je dostatečně výkonný pro obsluhu milionů e-mailů denně, což umožňuje jeho nasazení i ve velkých firmách a u poskytovatelů internetového připojení.

Přestože malware není na operačním systému Linux tak rozšířen jako pod operačním systémem Windows, má negativní dopad i na uživatele Linuxu. Počítače používající Windows jsou navíc často napojeny na síťové linuxové servery. AVG 8.5 pro Linux tak může poskytovat centralizovanou ochranu proti škodlivému kódu pro celou síť.

AVG 8.5 pro Linux poskytuje správcům sítě i koncovým uživatelům:

• efektivní skenovací jádro, které v jediném kroku odhalí viry, červy, spywary, trojské koně, keyloggery a další malwary
  • heuristickou analýzu pro lepší detekci nových a neznámých typů malwaru
  • rezidentní štít využívající antivirový filtr postavený nad technologií RedirFS přinášející vyšší výkon a zjednodušenou instalaci
  • šetrnější využívání systémových prostředků díky využití sdílené paměti
  • lepší škálovatelnost díky podpoře 64bitových procesorů a vícevláknové architektuře

RedirFS, česky „přesměrovávací souborový systém“, je nová vrstva mezi virtuálním souborovým systémem (VFS) a ovladači souborových systémů. Je implementován jako modul pro linuxové jádro 2.6.25 a novější. RedirFS přináší možnost modifikace volání ve virtuálním souborovém systému, kterou využívá například antivirový filtr.

„Na prvek RedirFS v AVG 8.5 pro Linux jsme obzvláště pyšní,” řekl technický ředitel AVG Technologies Karel Obluk. „Původním záměrem bylo najít cestu, jak implementovat on-access kontrolu pro Linux jako alternativu projektu Dazuko. Od té doby se RedirFS stalo obecně využitelným pro Linux 2.6. Uvolnili jsme RedirFS jako open sourc, a tak může být nyní využito i k jiným účelům než on-access skenování.”

AVG 8.5 for Linux není závislé na konkrétní distribuci Linuxu. Software byl testován pod distribucemi RedHat, Mandriva, Fedora Core, Debian, SUSE, Ubuntu a dalšími distribucemi. Samozřejmostí je taktéž podpora FreeBSD.

Licenční poplatky jsou odstupňovány podle počtu připojení, přičemž k dispozici jsou roční a dvouleté licence. Serverovou edici je možné zakoupit u autorizovaných prodejců AVG nebo přímo na internetové adrese http://www.av­g.com/business-security. Produkt pro koncové uživatele je možné zdarma stáhnout na adrese http://free.av­g.com/download. Obě verze jsou zatím dostupné pouze v angličtině.

Podpora předchozích verzí systému AVG pro Linux skončila 30. dubna 2009. Uživatelé by proto měli kontaktovat své prodejce nebo přímo společnost AVG Technologies a přejít co nejdříve na nejnovější verzi.

Vitalia.cz: Nestlé vyvinula nový typ „netloustnoucího“ cukru

Nestlé vyvinula nový typ „netloustnoucího“ cukru

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET