Baterie poprvé na světě nesly letoun s lidskou posádkou

[Tisková zpráva] Osaka, Japonsko – Panasonic, značka díky které vstoupila do povědomí japonská společnost Matsushita Electric Industrial , dnes oznámil, že jeho článkové baterie Oxyride úspěšně nesly letoun s lidskou posádkou aby tak vytýčily mezník světového letectví.

Matsushita společně s Tokyo Institute of Technology (TIT), pracovala na projektu Oxyride Dry Cell Manned Flight od ledna letošního roku. 16. července letoun, poháněný 160-ti oxyridovými bateriemi velikosti AA ulétl vzdálenost 391,4 metru ve výšce 5,2 metru nad zemí na letišti Okegawa, severně od Tokya. Jednosedadlový letoun, vážící 54 kg s rozpětím křídel 31 metrů, pilotovaný studentem TIT, vážícím 53 kg, byl ve vzduchu 59 sekund.

Let byl sledován komisí Japonské Letecké Asociace (JAA), aby mohl být tento rekord oficiálně zaznamenán v souladu s pravidly JAA. Záznam byl postoupen mezinárodní letecké federaci FAI, aby rozhodla o jeho ustanovení prvním letem s lidskou posádkou, poháněným komerčními článkovými bateriemi.

Panasonic vstoupil do projektu s cílem vyvolat zájem o vědu a technologii mezi mladými lidmi. Panasonic ocení studenty, bratry Wrightowy 21.století, kteří přijali výzvu a uspěli při letu, který nebyl nikdy předtím vykonán. Baterie Oxyride přenesly letoun na vzdálenosti delší než 259 metrů, zaznamenaný bratry Wrightovými jako první let s lidskou posádkou, poháněný benzinovým motorem v roce 1903 ve Spojených Státech. Letový čas bateriového stroje 59 sekund je stejný jako u rekordu bratří Wrightů.

Po ukončení oficiálního pokusu studenti provedli další let s pohonem 96 baterií. Letoun překonal vzdálenost 269 metrů a dosáhl výšky 2 metry.

Oxyridové baterie Panasonic představují průlom v materiálech I výrobních technologiích. Tyto baterie, využívají oxyhydroxidy, které vydávají vyšší počáteční napětí než tradiční alkalické baterie. Technologie vakuového plnění baterií Panasonic navíc zvyšuje množství elektrolytu v baterii. Díky tomu baterie Oxyride v poskytují více energie po delší dobu. Baterie Oxyride jsou proto doporučeny pro zařízení s vyšším a nárazovým odběrem energie z napájecích článků, jako digitální fotoaparáty nebo videokamery. Testy prokázaly, že baterie Oxyride umožňují udělat dvakrát více fotografií než klasické alkalické baterie*.

První bateriemi poháněný letoun s lidskou posádkou bude vystaven na hlavním vlakovém nádraží v Tokyu od 31. července do 6. srpna a potom v národním vědeckém muzeu v Tokyu od 15. do 24. září.