Bezdrátový systém řízení vlaků společnosti Alcatel

Bezdrátový systém řízení vlaků společnosti Alcatel na nové dráze v Las Vegas

Paříž, 19. července 2004 – Společnost Alcatel oznámila dokončení tříletého projektu dodávek systému CBTC (Communication Based Train Control) pro první plně automatizovanou linku vysokorychlostní městské dopravy v USA. Slavnostní zahájení provozu jednokolejnicové dráhy Las Vegas Monorail (LVM) je důležitým mezníkem v historii dopravy a potvrzuje vedoucí postavení společnosti Alcatel mezi poskytovateli moderních technologií pro automatické řízení železnic. LVM bude sloužit k bezpečné a spolehlivé dopravě v oblasti proslulého Stripu v Las Vegas.

Systém SelTrac společnosti Alcatel byl zvolen pro svůj osvědčený výkon, provozní pružnost a své vlastnosti, které umožňují snadnou instalaci a údržbu, možnost rozšíření, vyloučení chyb a schopnost rychlé obnovy.

LVM bude v provozu na trati dlouhé 4 míle (asi 6,4 km) 20 hodin denně, od 6:00 do 2:00, 365 dní v roce. Každoročně má přepravit okolo dvaceti milionů cestujících. Vozový park se skládá z devíti souprav o čtyřech vagónech, které budou jezdit mezi devíti hlavními letovisky, včetně Las Vegas Convention Center. Vlaky budou nasazeny ve čtyřminutových intervalech a celou trať projedou přibližně za 14 minut, včetně všech zastávek na trase. V současné době dosahuje LVM maximální provozní rychlosti 50 mil v hodině (80 km/h).

Řešení SelTrac S40 poskytuje plně automatizované zabezpečení, provoz, řízení a centrální ovládání vlakových souprav. Pracuje na bázi širokopásmového rádiového komunikačního systému pro přenos dat mezi vlaky a venkovními prvky, což znamená instalaci jednodušší infrastruktury. Zařízení vně kolejnice je minimalizováno, proto je méně náchylné k případnému poškození, ať již jako důsledek vandalismu či jiným zásahem. Provozovatel může nabídnout i mnoho dalších služeb, které fungují na základě širokopásmové komunikace podporované z jednoho zdroje, jako je např. kontrola pomocí videa, informace o trase, zvláštní hlášení, reklama a video přímo ve vlacích a podobně.

“Města po celém světě hledají bezpečné, spolehlivé a efektivní řešení problémů souvisejících se stále se zvyšujícím počtem cestujících veřejné dopravy,“ řekl prezident Alcatelu pro automatická řešení v USA John Brohm. „Úspěšné zahájení provozu LVM na jednom z nejrušnějších bulvárů světa dokazuje, že špičkové řešení SelTrac je pro progresivní dopravní společnosti tou pravou volbou.“

„Díky neustálému zdokonalování technologií bezdrátové komunikace poskytuje systém CBTC od Alcatelu, který byl pro LVM zvolen, spolehlivost, bezpečnost a dostupnost za bezkonkurenční ceny. Mezi výhody, které má rádiové CBTC oproti indukční smyčce, patří výrazné snížení nákladů, významná eliminace možnosti selhání, snadná údržba, kratší doba oprav a zvýšená komunikační kapacita,“ dodal viceprezident společnosti Las Vegas Monorail Company Lloyd Welch.

Systém SelTrac je uznáván jako špičkové řešení zabezpečení a řízení vlaků pro spolehlivý provoz městských železničních drah, včetně optimalizované propustnosti a možnosti provozu bez řidiče. Systémy SelTrac na bázi CBTC od společnosti Alcatel jsou komerčně provozovány nebo aktuálně zaváděny do provozu na více než 500 kilometrech městských železničních tratí po celém světě, včetně Toronta, Vancouveru, San Francisca, Tampy, New Yorku, Londýna, Hongkongu, Paříže, Kuala Lumpuru, Wuhanu a Guangzhou.

O společnosti LVMC

Jednokolejnicová dráha Las Vegas Monorail, která byla vybudována za 650 mil. USD ze soukromých zdrojů, je nejmodernějším systémem veřejné dopravy na světě. Spojuje devět hlavních letovisek Las Vegas s více než 24 000 hotelovými pokoji, od hotelu Sahara po kasina hotelu MGM Grand na druhé straně Stripu, se zastávkami v Las Vegas Hilton, Las Vegas Convention Center, Harrah's/Imperial Palace, Flamingo/Caesars Palace a Paris/Bally's. Podle dalších plánů by jednokolejnicová dráha měla v budoucnu spojit centrum Las Vegas a mezinárodní letiště McCarran.

Tento jednokolejnicový systém vlastní a provozuje společnost Las Vegas Monorail Company, která je neziskovou organizací, jejíž představenstvo jmenuje guvernér státu Nevada. Správou veškerých kontraktů v souvislosti s dráhou pověřila LVMC společnost Transit Systems Management, LLC. Další informace najdete na internetové adrese www.lvmonorail.com.

O společnosti Alcatel Transport Automation Solutions

Divize dopravních automatizačních řešení společnosti Alcatel (Alcatel Transport Automation Solutions, TAS) dodává zákazníkům po celém světě systémy pro řízení vlaků, signalizaci, zabezpečovací systémy a systémy integrované železniční komunikace. Do celosvětové nabídky společnosti Alcatel pro hromadnou kolejovou dopravu patří mimo jiné systém SELTrac, špičkové řešení řízení vlaků na bázi komunikace, systém řízení vlaků AlTrac (včetně AlTrac ETCS), systém pro centrální řízení vlaků NetTrac, a LockTrac, přední světové polovodičové zabezpečovací řešení. Další informace najdete na internetové adrese: http://www.al­catel.com/tas či www.alcatel.cz/tas

O společnosti Alcatel

Společnost Alcatel poskytuje komunikační řešení umožňující provozovatelům, poskytovatelům služeb a podnikům po celém světě dodávat jejich zákazníkům či zaměstnancům hlasový, datový a multimediální obsah a služby. Alcatel si udržuje vedoucí pozici v oblasti pevných a mobilních širokopásmových sítí, aplikací a služeb a přináší tak svým zákazníkům přidanou hodnotu v oblasti širokopásmového přístupu. Společnost dosáhla v roce 2003 objemu prodeje 12,5 miliardy EUR a působí ve více než 130 zemích světa.

Vitalia.cz: Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný