Bezpečnější internetové nákupy díky DNSSEC, od teď u Kosmasu

17. 3. 2009

[Tisková zpráva] 17. března, Praha – On-line nákupy na www.kosmas.cz, jednom z největších internetových knihkupectví v České republice, jsou nyní bezpečnější. Internetová doména společnosti Kosmas je totiž od dnešního dne zabezpečena technologií DNSSEC. Ta chrání před zneužitím údajů v systému doménových jmen (DNS) a následnému podvrhování či falšování internetových stránek. O ochranu technologií DNSSEC by měli usilovat všichni poskytovatelé internetových služeb, kteří mají zájem o co největší zabezpečení svých dat.

„Uvědomujeme si, že je bezpečnost, obzvlášť při on-line obchodování, velice důležitá. Proto jsme se rozhodli pro zavedení technologie DNSSEC pro naši klíčovou doménu. Díky této službě se výrazně sníží riziko odcizení hesel a čísel kreditních karet při on-line nakupování.“ říká Jan Vávra, správce infrastruktury ve společnosti Kosmas. „Zavedení DNSSEC pro doménu Kosmas.cz nebylo nijak složité ani časově náročné. Díky našemu registrátorovi, společnosti Active 24, jenž tuto službu nabízí svým zákazníkům, došlo k zavedení DNSSEC během velice krátké doby.“

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, spustilo DNSSEC do komerčního provozu loni v září. V tuto chvíli chrání DNSSEC v České republice 623 domén. „Zavedení DNSSEC je důležité pro všechny, kteří se na internetu pohybují, v první řadě ale pro poskytovatele internetových služeb a koncové uživatele. Společnost Kosmas je jedním z prvních poskytovatelů, která takto své zákazníky chrání. Ti tuto službu jistě ocení. Teď totiž mohou skutečně věřit tomu, komu po internetu posílají své peníze za objednané zboží,“ říká Ondřej Flip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. „V případě koncových uživatelů je důležité, aby tuto technologii podporovali jejich poskytovatelé připojení k síti. Po nich by uživatelé měli požadovat zavedení DNSSEC. Jestli jsou nebo nejsou jednotliví uživatelé chráněni při přístupu na internet, poznají všichni zájemci v testu na stránkách www.dnssec.cz.“

O technologii DNSSEC
DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost služby doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.nic.cz nebo www.dobradomena.cz, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech. Sdružení CZ.NIC, jako správce registru domén .CZ a ENUM, zavedlo tuto bezpečnostní technologii pro držitele těchto domén a uživatele českého internetu v roce 2008. Více informací na internetové adrese www.nic.cz/dnssec/.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 58 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

O firmě Kosmas s. r. o.
Knižní velkoobchod Kosmas s.r.o. patří již několik let mezi přední distributory působící na českém knižním trhu. Nabídku tvoří přes 20.000 titulů od více než 400 nakladatelů. Firma dodává knihy do přibližně 800 knihkupectví a dalších obchodů a knihoven v celé České republice. Kosmas s. r. o. provozuje též síť vlastních knihkupectví; jedno z největších internetových knihkupectví na trhu Kosmas.cz a kamenná knihkupectví v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Berouně a Kutné Hoře. Více informací naleznete na internetové adrese www.kosmas.cz.

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují