Bezpečnost v Silicon Valley budou chránit dvě brněnské IT firmy

[Tisková zpráva] V těchto dnech odlétají do amerického Silicon Valley zástupci brněnských IT firem COSECT a AdvaICT. Obě společnosti z oblasti bezpečnosti v IT chtějí prorazit se svými produkty na americký trh. Tříměsíční pobyt v srdci informačních technologií jim umožnil úspěch v projektu Český technologický akcelerátor agentury CzechInvest. Svá sídla a klíčová vývojová centra zde mají nejvýznamnější IT firmy světa, jako Google, Sun Microsystems, Oracle nebo Microsoft.

AdvaICT je malá česká inovativní firma založená v roce 2006 experty z Fakulty informatiky a Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity. Jaké jsou její cíle a ambice ve Spojených státech shrnuje Pavel Minařík, ředitel společnosti AdvaICT: „Do Spojených států odjíždíme prezentovat unikátní produkt FlowMon ADS, který slouží k monitorování provozu datové sítě s cílem odhalit provozní či bezpečnostní problémy. Mezi další přínosy patří schopnost odhalit nežádoucí chování zaměstnanců, např. nelegální stahování dat pomocí P2P sítí, instant messaging nebo telefonování.“ Řešení je zajímavé především tím, že přináší skutečný vhled do celé sítě, je možné ho do sítě nasadit do půl hodiny a přitom lze pomocí něho odhalovat i hrozby, které firewally či antiviry nejsou schopné detekovat. Podstatnou výhodou proti konkurenčním produktům je třetinová cena a flexibilní reakce na specifické požadavky zákazníků. Výhody tohoto řešení mohou využívat také malé a střední podniky díky ve světě unikátní službě NetHound.

Produkt Safetica společnosti COSECT řeší problémy s úniky dat v každé společnosti. Na rozdíl od konkurence nabízí komplexní ochranu proti vnitřním hrozbám – vlastním zaměstnancům. Bezpečnostní software Safetica dokáže ochránit před únikem citlivých informací, finančními ztrátami i poškozením dobrého jména a upozornit na rizikové chování zaměstnanců dlouho před tím, než jejich jednání ohrozí celou společnost.  V kalifornském Sunnyvale bude COSECT koordinovat především své obchodní aktivity. „Vytvoření nové pobočky právě v Sillicon Valley je strategickým krokem k budování distribuční sítě pro Severní Ameriku,“ řekl Jakub Mahdal, ředitel společnosti. Poznat americký trh pomohl Jakubu Mahdalovi hlavní konzultant Jihomoravského inovačního centra Miloš Sochor. „Nejvíce nám Miloš pomohl se získáním kontaktů ve Spojených státech, na které navazují konkrétní obchodní kroky. Užitečná byla pomoc se seznámením se s trhem i  mentalitou v byznysu, kde Miloš deset let působil. Ceníme si také finanční podpory Jihomoravského inovačního centra,“ vysvětlil Mahdal.

Jihomoravský  kraj má v oblasti bezpečnostního software silnou základnu, o čemž svědčí přítomnost uskupení Network Security Monitoring Cluster, jehož členem je také AdvaICT. Klastr v současné době sdružuje dvacet firem (včetně univerzit) zaměřených na bezpečnost počítačových sítí a bezpečnost v ICT a spolupracuje také s Jihomoravským inovačním centrem. V nejbližší době klastr plánuje vybudování specializovaných pracovišť pro VaV v oblasti bezpečnosti počítačových sítí. Jako nezávislý odborník také prezentuje nejen Jihomoravský kraj na právě připravované mezinárodní konferenci ISSE. Obě firmy podporuje i zdejší Microsoft inovační centrum.

„Výhledy a očekávání jsou možná až příliš smělé, ale nemá smysl do Ameriky jezdit s malými cíli. Ne nadarmo se říká, že je to země možností a tak k tomu obě firmy přistupují. Zvláště když si uvědomí, že celý český trh tam najdou v každém větším městě. Ať už jejich výprava dopadne jakkoliv, Czech Accelerator jim dal skvělou příležitost, kterou firmy chtějí využít na maximum,“ konstatuje Miloš Sochor.

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Co se dá měřit přes Internet věcí

Co se dá měřit přes Internet věcí

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)