Botnety ovládají stále více počítačů

11. 8. 2010

[Tisková zpráva] V databázích společnosti McAfee je 45 milionů jedinečných vzorků malwaru

Praha, 9. srpna 2010 – Společnost McAfee (NYSE: MFE) zveřejnila svoji Zprávu o hrozbách (Threats Report) za 2. čtvrtletí letošního roku. Ze studie vyplývá, že oproti letošnímu 1. čtvrtletí se povaha malwaru značně změnila. Škodlivých kódů, hrozeb a útoků neustále přibývá, ale především se stávají stále diferencovanějšími. Jsou šity na míru konkrétním obětem a liší se například podle toho, zda jejich cílem jsou koncoví uživatelé nebo firmy.

Malware je také do značné míry „lokalizován“ – v různých zemích a regionech jsou nejrozšířenější vždy jiné hrozby (naopak v 1. čtvrtletí letošního roku byly prakticky ve všech oblastech na čele žebříčku stejné druhy malwaru). V databázích společnosti McAfee bylo na konci června uloženo téměř 45 milionů jedinečných vzorků malwaru. Ještě rychleji než samotného malwaru přibývá podvodných webů, které se ho snaží šířit.

Obecně lze říci, že uživatele ohrožují falešné antiviry, trojské koně kradoucí hesla, malware fungující v sociálních sítích (červ Koobface) a kódy šířící se přes paměťová média USB. Celkově ale falešných antivirů i útoků pomocí červa Koobface v tomto čtvrtletí ubylo. V dubnu byl zaznamenán skokový nárůst červů zneužívajících funkce automatického spuštění ve Windows (rodina malwaru Autorun).

Při optimalizaci podvodných stránek pro vyhledávače se zločinci snažili jako obvykle zneužívat aktuální události, především fotbalové mistrovství světa. Vzrostlo množství počítačů, které podvodníci ovládají pomocí botnetů; nejnebezpečnějším z nich je dnes zřejmě botnet Zeus. V Indii je součástí botnetů až 1,5 milionů PC, v Rusku, Brazílii a Německu převyšuje tento počet 1 milion. Pomocí útoků SQL injection byly napadány především servery v USA a Číně.

Růst spamu se v tomto čtvrtletí zpomalil. V průměru bylo denně odesláno 142 miliard nevyžádaných e-mailů a spam stále představuje okolo 90 % elektronické pošty.

O společnosti McAfee
Společnost McAfee, Inc. se sídlem v Santa Clara, Kalifornie, je největší specializovanou společností na technologickou bezpečnost. McAfee se neústupně angažuje a řeší největších světové bezpečnostní výzvy. Společnost dodává zákazníkům proaktivní osvědčená řešení a služby, které chrání systémy a sítě po celém světě, poskytuje uživatelům možnost se bezpečně připojovat na Internet, bezpečně prohlížet web či nakupovat na webu. Společnost McAfee, která je podporována vítězným výzkumným týmem, vytváří inovační produkty, které umožňují domácím uživatelům, firmám, veřejnému sektoru a poskytovatelům služeb, být ve shodě s regulacemi, chránit data, předcházet poruchám, identifikovat zranitelnosti a průběžně sledovat a zdokonalovat jejich bezpečnost. http://www.mca­fee.com.

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube