BSA: Podvodní prodejci softwaru mají před Vánocemi žně

30. 11. 2006

[Tisková zpráva] Předvánoční nákupy softwaru pod stromeček mohou dopadnout špatně. Každý rok se totiž množí případy spotřebitelů, kteří se stali obětí podvodných prodejců softwaru. Ti vydávají nelegální software za originální a snaží se lidi nalákat na velmi nízké ceny, často označené jako akční slevy. Zákazník buďto neobdrží software vůbec, nebo jen nelegální kopii, která může počítač poškodit a navíc majitele kriminalizuje.

PRAHA, 30. listopadu 2006 – Softwarové tituly od kancelářských programů až po hry či nový počítač jsou už tradičním oblíbeným vánočním dárkem. Na výhodný nákup lákají zákazníky tisíce nabídek nejen v zavedených kamenných obchodech, ale i prostřednictvím internetu či na tržnicích, kde však kromě poctivých prodejců operují i skupiny podvodníků prodávajících pirátský software. Snaha na nákupu co nejvíce ušetřit se tak může vymstít.

„V období Vánoc se na BSA pravidelně obracejí lidé, kteří se evidentně stali obětí podvodu. Jde řádově o desítky případů každý rok, ale poškozených mohou být stovky. Zejména pořizování softwaru a hardwaru od anonymních či neautorizovaných prodejců je velmi riskantní,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA, která případy softwarového pirátství eviduje a poskytuje i informační servis případným obětem pirátství. Instalace nelegálně pořízeného softwaru a jeho užívání mohou totiž způsobit značné nepříjemnosti – ztrátu dat a soukromí či dokonce trestněprávní postihy.

Zákazníci by měli především při on-line nákupech řádně prověřit, z jakého zdroje nabídka zboží pochází. Internetová inzerce a zejména různé lákavé nabídky, které dorazí do e-mailové schránky, mohou obsahovat právě nabídky nelegálního softwaru. „Často se snaží tvářit jako legitimní nabídky, ale opak je pravdou. Doporučujeme důvěřovat instinktům, a pokud se cena zdá příliš nízká, raději ji ověřit u autorizovaného prodejce či přímo výrobce,“ upozornil Hlaváč. Pořizovat software na tržnicích nedoporučuje BSA vůbec. Pravděpodobnost, že software bude na tržnici nelegální, je totiž velmi vysoká.

Že se zákazník stal obětí podvodu, pozná snadno. „Buď zboží zaplacené předem bankovním převodem vůbec nedorazí, nebo přijde prázdný datový nosič (CD/DVD). Evidujeme i kuriózní případy, kdy namísto objednaného zboží dorazil kus dřeva nebo ovoce,“ řekl Jan Hlaváč. Někdy objednaný software sice dorazí, ale jako pirátská kopie – bez potřebné licence, nabývacího dokladu a návodu k instalaci. „Rozhodně nedoporučujeme software, který je s největší pravděpodobností nelegální, instalovat a užívat. Tím by se spotřebitel zbytečně vystavoval mnoha rizikům,“ dodal Jan Hlaváč.

Nelegální programy totiž mohou být zavirované a po nainstalování mohou poškodit data nebo počítačové vybavení spotřebitele. Instalací nelegálního softwaru by navíc uživatel porušil autorská práva, a vystavoval by se tak riziku trestního stíhání. Za neoprávněné užívání softwaru hrozí vysoké pokuty, zabavení počítačového vybavení, odškodnění poškozených výrobců softwaru a trestní sazby odnětí svobody až na pět let.

„Radíme poškozeným, aby software, který se jeví jako nelegální, reklamovali u prodejce, pokud je znám, případně se obrátili na Policii ČR, která může nepoctivé distributory nelegálního softwaru na základě zákazníkova podnětu prověřit. Případně ať se lidé obrátí na informační linku BSA 224 811 748, kde jim poradíme, jak dále postupovat,“ řekl Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA.

Obezřetnost je na místě i při nákupu repasovaných počítačů a notebooků. Je třeba u nich ověřit legálnost operačního systému a instalovaných počítačových programů. „Nejvýhodnějším a nejbezpečnějším řešením je zakoupení počítače, který již má software předinstalován. Zákazník by měl k němu obdržet, případně od prodejce požadovat, veškeré doklady, které jsou potřebné k prokázání legality získaných produktů: nabývací doklad jako účtenka či faktura, instalační média (CD/DVD), licenci,“ vysvětlil Jan Hlaváč. Rozhodně nestačí popisek „software v hodnotě 2 tisíce korun“ či „osobní počítač s předinstalovaným softwarem. „Doklad, kde není jasně uvedeno, jaký software je v počítači instalován, není dostatečný a zákazník by měl požadovat vysvětlení,“ uzavřel mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč.

BSA radí spotřebitelům při nákupu softwaru dodržovat následující:
1. Věřte svým instinktům. Když si pořizujete software nebo jiné produkty přes internet a cena se zdá „příliš nízká, aby to byla pravda“, pak tomu tak skutečně může být. Obzvláště si dávejte pozor na prodejce nabízející záložní kopie softwaru – to je naprostý nesmysl, záložní kopie slouží jako záloha pouze pro vlastníka programu. V takovém případě je to jasná známka, že software je nelegální. Obezřetně přistupujte také ke kompilacím softwarových titulů od různých vydavatelů na jediném disku nebo CD.

2. Věnujte nákupu patřičný čas. Vyhledejte si na webu zkušenosti ostatních uživatelů a komentáře o prodejci na základě minulých obchodů. Pokud máte pochybnosti, udělejte si na internetu průzkum o daném webu, abyste mohli určit jeho legitimitu.

3. Dejte pozor, abyste rozuměli „politice ochrany soukromí”. Najděte si a přečtěte si politiku ochrany soukromí daného webu, abyste věděli, jaké osobní informace budou požadovány, proč a jak budou použity.

4. Zajistěte si bezpečnou platbu. Předtím, než poskytnete své platební informace, zkontrolujte, že je používané internetové připojení bezpečné. V případě pochybností objednejte na zkoušku jen zboží v menší hodnotě na dobírku.

Jak poznat legální, originální software od pirátského:
1. Software se obvykle distribuuje na originálním instalačním médiu – obvykle CD/DVD nosiči – bývá označen ochrannými prvky, například hologramy. Dodává se s nabývacím dokladem, jakým je faktura či pokladní blok, manuály, licencí a podmínkami pro poskytování služeb.

2. Software může být pořízen i stažením z internetu. Je však potřeba si on-line nákup pečlivě zaevidovat – datum nákupu, způsob úhrady a vytisknout případné potvrzení o pořízení a licenční ujednání.

3. Pozor na produkty, které mají rukou psané etikety a jsou v neoriginálním balení. Podezřelé jsou také kompilace více softwarových titulů na jednom CD – originální software obvykle nebývá sířen v kompilacích.

4. Při podezření, že je nabízen nelegální software nebo že dochází k podvodu na internetových aukcích, doporučuje BSA kontaktovat policii či organizaci zabývající se ochranou spotřebitele, případně rovnou protipirátskou organizaci BSA na čísle 224 811 748 či prostřednictvím webu www.bsa.cz.

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu