Důsledek krize: Budoucnost mají rychlé datové přenosy

17. 9. 2010

[Tisková zpráva] 16. září 2010, Praha - Podle zkušeností z vyspělých evropských ekonomik se dá očekávat, že firmy i koncoví zákazníci budou čím dál více využívat rychlých mobilních dat namísto tradičního připojení. Nejen díky krizi se jejich cena snižuje, což trh vyžaduje. Všichni hledají levná a efektivní řešení a často si pořizují nové technologie na leasing. Podobný trend v Česku zatím schází.

Na těchto závěrech se shodli členové Development clubu v Praze, který tvoří zástupci partnerských firem 2N Telekomunikací z několika desítek světových zemí. „Zákazníci se přestali zajímat o technologie, očekávají především užitek, jednoduchost ovládání, spolehlivou a kvalitní funkce bez ohledu na technologii. V tomto ohledu vidím největší změnu a příležitost,“ potvrzuje generální ředitel 2N Telekomunikací Oldřich Stejskal a dodává: „Budoucností jsou rychlé datové bezdrátové sítě, které umožňují využívat internetových aplikací.“

Jednotlivé dopady krize i současný stav se značně v jednotlivých zemích liší. „Většina našeho podnikání je založena na leasingu a hlavní problém je v tuto chvíli ostražitost leasingových společností. Velmi pečlivě se dívají na finanční situaci klienta, což způsobuje velké zdržení při uzavírání obchodů, lhůty se protahují,“ říká Jari Moilanen z finské společnosti Vodacom. V severské zemi je nyní hitem především propojení hlasu, dat a všech služeb spojených s komunikací do jediné linky. „Díky němu zákazníci hodně ušetří, je to silný balíček,“ dodává.

Oproti zbytku Evropy je extrémně vyspělý trh v Izraeli, kde padají ceny a rozvíjí se sítě třetí generace. „Během krize se podařilo prolomit prodeje mobilních produktů, které šetří náklady. Jedná se především o GSM brány. Navíc se letos srovná cena za volání na pevné a mobilní linky a tím se otevře trh UMTS řešení,“ říká Frank Michaud z izraelské společnosti Avalon.

Přesto Luis Santos ze španělské společnosti Xacom tvrdí, že krize telekomunikace nepostihla nikterak likvidačně. „Kde je krize? Všichni máme iPhony, netbooky a další hračky. Museli jsme sice reagovat úpravou cen, ale komunikace je jednou z přirozených lidských činností, která krizi nepodléhá,“ tvrdí.

O nás
2N Telekomunikace je ryze česká společnost zabývající se výrobou a vývojem telekomunikačních zařízení od roku 1991. V současné době má roční obrat přes 0,5 miliardy korun a plných 80 % produkce výváží do více než 125 zemí světa. 2N se zaměřuje především na obchodní model B2B v oblasti ICT (informační a komunikační technologie). Každý rok kolem 40 % svých tržeb reinvestuje do vlastního vývoje a výroby s cílem vytvářet nová a ještě úspěšnější řešení. Přestože se primárně soustředí na řešení pro operátory, zásadní pozornost věnuje i efektivní podpoře distribuční sítě a servisu.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: ČT láká na jarní programové tipy

ČT láká na jarní programové tipy

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů