CA je prednim sponzorem programu vzajemneho hodnoceni patentu

[Tisková zpráva] Praha, 10. listopadu 2006 – Společnost CA oznamuje, že spolu s dalšími předními IT firmami vytvořily systém vzájemného hodnocení softwarových patentů v projektu „Community Patent Review“.

Projekt Community Patent Review je strategickou iniciativou Amerického patentového úřadu (USPTO, U.S. Patent & Trademark Office), jejímž cílem je zkvalitnit a urychlit proces kontroly žádostí o softwarové patenty. Realizace projektu probíhá ve spolupráci USPTO a katedry Institute for Information Law & Policy na New York Law School.

Projekt bude vycházet z on-line systému, který umožní vědecké obci během schvalovacího procesu patentů vkládat vlastní příspěvky. Toto „otevřené hodnocení“ má pracovníkům úřadu zajistit relevantní informace k patentovatelnosti konkrétních vynálezů. Cílem projektu je zvýšit kvalitu vydávaných patentů. „Společnost CA má letité zkušenosti s vývojem technologií ve spolupráci s externími organizacemi,“ uvádí profesor Beth Noveck, vedoucí katedry Institute for Information Law & Policy na New York Law School. „Jsme rádi, že jsme s nimi na jedné lodi.”

Jako hlavní sponzor a aktivní člen tohoto projektu poskytne společnost CA ke společnému hodnocení některé ze svých podaných žádostí o patenty, aby se k nim účastníci projektu mohli vyjádřit a zhodnotit relevanci unikátních dovedností předkládaných patentovému úřadu.

Účast společnosti CA v tomto projektu navazuje na slib z minulého roku, kdy se zavázala zpřístupnit klíčové inovace chráněné jejími 14 patenty v USA – a odpovídajícími patenty v dalších zemích – pro jednotlivce a skupiny pracující na open source softwaru.

„Společnost CA velmi oceňuje myšlenku New York Law School a USPTO na využití internetu k propojení odborníků a zvýšení efektivity a rychlosti hodnocení patentů,“ uvádí Sam Greenblatt, senior vicepresident pro inovace společnosti CA. „Může se jednat o nejdůležitější reformu patentů za poslední desetiletí a jsme velmi rádi, že se toho účastníme.“

Mezi další sponzory a účastníky projektu Community Patent Review patří rovněž GE, HP, IBM, Microsoft a Red Hat.