Centralway otevřela fond s 20 miliony eur na internetové projekty

[Tisková zpráva] Švýcarská nezávislá privátní společnost Centralway otevřela svůj první růstový kapitálový fond zaměřený na střední Evropu. Fond určený na podporu nadějných internetových projektů zahajuje svou činnost s 20 miliony eur (zhruba 560 milionů korun), které tam exkluzivně vložili společníci Centralway bez pomoci bankovních ústavů.

„Těšíme se prostřednictvím nového fondu na naše příští investice do úspěšně rostoucích projektů ve střední Evropě,“ prohlásil Martin Saidler, CEO a zakladatel Centralway.

Minimálně 280 milionů korun z prostředků „Fondu 20“ hodlá Centralway investovat do českých internetových projektů. Zbytek půjde do ostatních zemí střední Evropy. Peníze budou investovány během následujících čtyřiadvaceti měsíců, pak vznikne fond nový, i když třeba nebudou ještě vyčerpány všechny prostředky z „Fondu 20“. Typická velikost investice bývá v rozmezí od 100 tisíc do jednoho milionu eur, ačkoliv někdy se Centralway rozhodne v počátečním stádiu investovat i méně než sto tisíc eur.

Fond se zaměřuje na společnosti operující v rychle rostoucích oborech jako jsou oblasti Internetu, bezdrátových projektů a médií. Jsou to tedy oblasti, které Saidler a jeho lidé z Centralway velmi dobře znají a mají potřebnou kvalifikaci a odborné znalosti. Společnosti usilující o investici by měly být číslem jedna nebo dva na trhu v dané zemi, případně mít nějaký inovativní projekt či myšlenku. Projekty, které dlouhodobě neplní tato kritéria, projdou restrukturizací, nebo jsou prodány.

„Důležitá je však pro nás také vzájemná vůle dosáhnout společného cíle. Rovněž koncentrace na dané oblasti bývá předpokladem úspěchu. Zájem a záměr však musí být přesně definován, jinak to může být jenom naprosté plýtvání časem vlastním i časem celého projektu. Jasný a jednoduchý business model musí být srozumitelný,“ zdůrazňuje Martin Saidler.

Projekt, který má zájem s ním začít spolupracovat, musí splnit investiční kritéria Centralway:

• Investujeme do přesně vymezených skupin společností, zejména do oblastí Internetu, wireless projektů a medií.
  • Společnosti by měly být číslem jedna nebo dva na trhu v dané zemi, a nebo mít nějaký inovativní projekt či myšlenku.
  • Musí se jednat o rostoucí společnost, přičemž její výnosy musí být zřetelné.
  • Nehledáme „turn-around“ situace, nechceme řešit problémy ve firmě.
  • Nezapojujeme se do přímého managementu ve firmách v rámci našeho portfolia.
  • Management nebo podnikatel musí být zavedený a na správném místě.
  • Spolupracujeme pouze s bezúhonnými a jedinečnými lidmi, kteří jsou inteligentní a mají energii k dosažení společných cílů.

Pokud tato kritéria společnost splňuje, pak už jen stačí zaslat do Centralway stručný popis projektu v češtině. Pokud projekt zaujme, je vyžádán anglicky psaný jednoduchý business plán. Vše je ale nutné posílat ve formátu PDF nebo TXT emailem na office@central­way.com.

Doporučení může pomoci, ale není nutné. Odpověď přijde nejpozději do pěti pracovních dnů, rozhodnutí o projektu může ale padnout i během několika hodin.

„Já a můj tým neustále vyhledáváme atraktivní investiční možnosti a možná budeme potěšeni navázáním kontaktu právě s vámi. Mějte, prosím, na paměti, že budeme odpovídat pouze na poptávky a informace zaslané emailem a splňující naše investiční kritéria," dodal Martin Saidler.

Další informace naleznete na internetové stránce www.centralwa­y.com/.