ESET: V USA a Iránu je aktivní červ, který útočí na řídicí systémy

[Tisková zpráva] ESET, globální lídr proaktivní ochrany před počítačovými hrozbami, varuje před novým červem Win32/Stuxnet. Ohrožuje počítače na celém světě a šíří se kvůli nově objevené zranitelnosti ve Windows Shell, označované a detekované firmou ESET jako LNK/Autostart.A (CVE-2010-2568). Představuje cílený útok zaměřený na systémy SCADA především v USA a Iránu. SCADA jsou řídicí a monitorovací systémy používané v průmyslu, například v energetice.

Podle virové laboratoře společnosti ESET je červ aktivní již několik dní hlavně ve Spojených státech a Iránu. Téměř 58 % infekcí je právě v USA, dalších 30 % v Iránu a zhruba 4 % zaznamenává ESET v Rusku. Kyberútoky ve Spojených státech a aktivita červa v Iránu přichází v čase pokračujícího napětí mezi oběma zeměmi kvůli jadernému programu blízkovýchodního státu.

„Tento červ je příklad ukázkového cíleného útoku za použití tzv. 0-day zranitelnosti, tedy bezpečnostní díry neznámé do okamžiku objevení mezi uživateli. Útok je zaměřený na průmyslový řídicí software SCADA, tedy zjednodušeně jde o promyšlenou špionáž. Otázkou je, proč žebříček nejvíce postižených zemí vypadá právě takto,“ říká Juraj Malcho, šéf Virus Lab ESET v Bratislavě.

„Zatím jsme zaznamenali desítky tisíc infikovaných počítačů a tento počet s největší pravděpodobností vzroste,” dodává Malcho. Podle analýzy ESET červ Stuxnet sám o sobě nepředstavuje zvláštní nebezpečí pro běžné uživatele. Nebezpečná je samotná zranitelnost zpracovávání LNK souborů, která bude pravděpodobně brzy zneužitá dalšími rodinami malwaru.

Produkty z portfolia ESET infekci detekují i léčí, zároveň se očekává také vydání bezpečnostní záplaty pro operační systém Windows.

Rozšíření červa Win32/Stuxnet podle ESET Virus Lab (k 17. 7. 2010)

• USA – 57,71 %
  • Irán – 30,00 %
  • Rusko – 4,09 %
  • Indonésie – 3,04 %
  • Faerské ostrovy – 1,22 %
  • Velká Británie – 0,77 %
  • Turecko – 0,49 %
  • Španělsko – 0,44 %
  • Indie – 0,29 %
  • zbytek světa  – 1,73 %

O společnosti ESET
Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. Produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus patří mezi technologickou špičku, protože negenerují téměř žádné falešné poplachy. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, Buenos Aires (Argentina), San Diegu (USA) a má zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově. Firma patří podle žebříčku Deloitte Technology Fast 500 mezi nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.