Češi zvítězili na největší mezinárodní soutěži Intel ISEF

19. 5. 2009

[Tisková zpráva] Čeští náctiletí vědci si z mezinárodní studentské soutěže odvezli několik cen. Týmový projekt dálkově řízeného vozidla s uchopovacím zařízením obdržel první cenu v kategorii elektronického a mechanického inženýrství.

PRAHA, 19. května 2009 – Nadace společnosti Intel vyhlásila vítěze největší světové soutěže pro středoškolské vědce, která se konala v Renu v rámci veletrhu vědy a techniky INTEL ISEF – International Science and Engineering Fair. Tento veletrh je považován za jakési olympijské hry mladé vědy. Porota vybírala vítěze z 1561 mladých vědců z 56 zemí. Českým studentům se podařilo dosáhnout skvělých výsledků hned ve dvou kategoriích.

První místo z 278 týmových projektů v oblasti elektronického a mechanického inženýrství za projekt EMSARobot získali Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Výhru v hodnotě 3000 dolarů dostali za dálkově řízené vozidlo s uchopovacím zařízením. Hlavním cílem tohoto projektu nebylo postavit všestranného a dokonalého robota, ale zkusit se podívat na přírodní vědy z jiného úhlu pohledu než ze školních lavic.

Těsně pod medailovým oceněním v kategorii jednotlivců v oblasti elektronického a mechanického inženýrství zůstala univerzální ohýbačka háčků Jana Nezvala ze Střední odborné školy průmyslové v Prostějově. Mezi 101 soutěžícími skončil na 4. místě, a získal tedy 500 dolarů. Jeho zařízení je plně automatické a je schopno z rovného nebo i pokřiveného drátu ohnout předem naprogramovaný tvar háčku.

Na porotu také zapůsobily Smart Framework pro Web2.0 Vojtěcha Víta a Štěpána Šindeláře z Gymnázia Arabská v Praze a projekt zaměřený na rozklad antibiotik v odpadních vodách při působení UV záření Jana Justra z Gymnázia v Brně-Řečkovicích. Oba tyto projekty obdržely speciální ocenění od Lemelsonovy nadace za kreativitu, technologickou inovaci a komerční naději.

Letošními absolutními vítězi se stalo americké ženské trio. Čtrnáctiletá Tara Adiseshanová určila a klasifikovala evoluční vztah mezi včelou medonosnou a hlísticemi, které v ní žijí. Prokázala, že tyto dva druhy mají kromě velice blízkých ekologických vztahů rovněž vztah evoluční. Projekt Li Boyntonové zkoumal komerční využití bioluminiscenční bakterie pro odhalení širokého spektra vodních znečišťujících látek a pesticidů. Výzkumem Olivie Schwobové se podařilo izolovat gen, který lze použít ke zvýšení inteligence u červů. Výsledky její studie nám mohou pomoci lépe porozumět procesu učení u lidí, a do budoucna dokonce léčit a vyléčit mentální poruchy a předcházet jim. Každá ze studentek od nadace Intel Foundation zároveň obdržela stipendium v hodnotě 50 000 dolarů.

„Skutečným cílem Intel Science Talent Search a Intel ISEF je vyzdvihnout a podpořit mladou generaci,“ řekl Craig Barrett, předseda představenstva společnosti Intel. „Jde též o to, aby si více mladých lidí uvědomilo, že ke slávě nevede jen cesta fotbalisty nebo hokejisty. Ocenění si totiž zasluhují také vědci a doufám, že Intel ISEF bude nabývat na významu.“

„Náctiletí“ vědci řeší rakovinu nebo hladomor
Projekty finalistů se pouštějí do nejožehavějších problémů lidstva. Dotýkají se například klimatických změn, léčby rakoviny, alternativních paliv či hladomoru. Finalisté Intel ISEF jsou každoročně vybíráni z více než 550 místních veletrhů a soutěží přidružených k Intel ISEF, které se konají po celém světě. Jejich projekty jsou posléze na místě hodnoceny 900 porotci zastupujícími téměř všechny vědní obory. Kompletní seznam finalistů roku 2009 naleznete na adrese www.societyfor­science.org.

Pro společnost Intel nekončí podpora vzdělání jen u Intel ISEF. Za poslední desetiletí investoval Intel do lepšího vzdělání v 50 zemích více než miliardu dolarů. V říjnu roku 2008 nadace Intel Foundation pro příštích deset let přislíbila společnosti Society for Science & the Public dotaci v hodnotě 120 milionů dolarů. Z těchto peněz budou financovány Intel Science Talent Search a Intel ISEF. Více o vzdělávacím programu Intelu (Intel's Education Initiative) naleznete na adrese www.intel.com/e­ducation.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?