INTEL/ASUS: České a slovenské rekordy v přetaktování procesorů byly překonány

14. 10. 2008

[Tisková zpráva] Letošní invexový týden byl ve znamení řady pokusů o překonání rekordů ve zvýšení rychlosti procesorů Intel – takzvané přetaktování. Týmu ExtraHardware OverClocking se podařilo dosáhnout devíti česko-slovenských rekordů. Procesory Intel na základních deskách Asus podávaly neuvěřitelné výkony díky chlazení tekutým dusíkem při teplotě minus 196 stupňů Celsia.

PRAHA 13. října 2008 – Počítačovým nadšencům nestačí rychlosti zakoupených procesorů, a tak se z nich snaží dostat maximální výkon pomocí zvýšení frekvence procesorů – přetaktování. Na letošním veletrhu Invex se tým ExtraHardware pokoušel zapsat do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii extrémního přetaktování. „Extrémně nízké teploty, pohybující se okolo minus 196 stupňů Celsia, by člověku zmrazily ruku na kost během několika vteřin. Rozžhavenému přetaktovávanému procesoru však dělají jedině dobře,“ řekl Mirek Jahoda z ExtraHardware OverClocking týmu.

„Za největší úspěch považujeme překonání českých rekordů v přetaktování dvou i čtyřjádrových procesorů. Díky dosaženému taktu 5.37 GHz jsme se sestavou s procesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 dokonce dosáhli oficiálního umístění na 15. místě celosvětově v 3DMark Vantage,“ dodal Martin Drdůl, obchodní manažer společnosti Intel.

A jak závody v překonávání rychlosti procesorů dopadly?
Tým ExtraHardware OverClocking obsadil v mezinárodním žebříčku 15. místo v testu 3DMark Vantage. Bohužel, jako platný byl uznán až čtvrtý nejvyšší dosažený výsledek. Ve světové konkurenci je 15. místo více než dobré. Odkaz na síň slávy Futuremarku, společnosti, která se zabývá benchmarkovými testy, naleznete na: http://www.fu­turemark.com/com­munity/hallof­fame/3dmarkvan­tage_performan­ce.

Dále se podařilo:

• stanovit český rekord pro frekvenci čtyřjádrového procesoru (Intel Core 2 Extreme QX9650 na 5,37 GHz)
  • stanovit český rekord pro frekvenci dvoujádrového procesoru (Intel Core 2 Duo E8500 na 5,5 GHz)
  • stanovit český rekord v rychlosti výpočtu Super PI 1M (jeden milion desetinných míst) s Core 2 Duo E8500 na 5,5 GHz: 8,67 s
  • obsadit těsně druhé místo za spojeným týmem redakcí ExtraHardware-PCtuning-PC.sk (Asus OC šampionát v Berlíně) v 3DMark06 se dvěma Radeony HD 4870 X2: 28 935 bodů
  • stanovit český rekord v Cinebench R10 (praktický benchmark vycházející z programu pro 3D grafiku Cinema, který plně využije čtyřjádrový procesor): 18 959 bodů
  • stanovit český rekord v 3DMark03: 118 947 bodů
  • stanovit český rekord v 3DMark05: 32 758 bodů
  • stanovit český rekord v 3DMark2001 SE: 69 361 bodů
  • stanovit slovenský rekord v přetaktování Core 2 Duo: 6,1 GHz s E8600 a deskou Asus P5Q Deluxe
  • stanovit slovenský rekord v rychlosti výpočtu Super PI 1M (jeden milion desetinných míst) s Core 2 Duo E8600 na 6,1 GHz: 7,719 s

Pro přetaktování byla použita sestava se základními deskami Asus Rampage Extreme (Intel X48) a Asus Striker II Extreme (nVidia nForce 790i Ultra SLI pro grafické benchmarky a Cinebench R10), paměti Kingston DDR3–1800 CL9 a pevné disky Western Digital. Tekutý dusík pro potřeby chlazení procesorů zajistila společnost Linde Gas.

Počítače fungují i v akváriu
Koho nezajímalo chlazení procesorů tekutým dusíkem, mohl si v invexovém stánku prohlédnout počítač pomořený do akvária o objemu 24 litrů. Ve speciálním minerálním oleji, okem téměř nerozeznatelném od vody, běžel počítač s procesorem Intel Core 2 Duo včetně boxovaného chladiče, základní deskou Asus P5K-E, grafickou kartou Asus Radeon HD 3650 TOP, paměťmi: 2× 512 MB Kingston DDR2–800 a pevným diskem Western Digital WD800AAJS. Mimo akvárium byl umístěn zdroj, který poháněl i vzduchovací motorek.

Další fotografie z Invexu/Digitexu 2008 naleznete zde: http://www.me­diakom.cz/intel/2008_10_­06-Invex_2008/

Pohled do budoucnosti
Se zvyšováním frekvence počítače se zvyšuje také výpočetní výkon. Ten je potřebný k tomu, aby v blízké budoucnosti mohly počítače člověka překonat v mnoha směrech, třeba i ve schopnosti uvažovat. V průběhu příštích čtyřiceti let se předpokládají velké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a obecně schopnosti počítačů vnímat reálný svět. Laboratoře společnosti Intel se už teď zabývají vývojem komunikačních rozhraní mezi člověkem a strojem a testují jejich budoucí využití při práci s počítačem. Některé změny přijdou zřejmě mnohem dříve, než se původně očekávalo. Podobné vize přednesl ve svém projevu na letošním IDF 2008: http://www.in­tel.com/pressro­om/archive/re­leases/20080821­comp.htm

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Z tohoto konopí dělají léčivé masti

Z tohoto konopí dělají léčivé masti

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií