České Radiokomunikace spustily WiMAX v Děčíně

26. 5. 2010

[Tisková zpráva] (Praha, 26. května 2010) – Další město je od května 2010 pokryto bezdrátovou sítí WiMAX. České Radiokomunikace koncem dubna 2010 spustily technologii WiMAX v Děčíně, ze stanoviště Nemocnice. Možnost připojení k vysokorychlostnímu bezdrátovému internetu je nyní dostupná již ve všech 27 plánovaných lokalitách České republiky. V případě zájmu zákazníků jsou České Radiokomunikace připraveny pokračovat v budování této sítě v dalších městech nebo navýšit kapacitu stávajících lokalit.

České Radiokomunikace v závěru minulého roku odprodaly maloobchodní část společnosti a nyní se vedle vysílacích služeb soustředí na poskytování komplexních telekomunikačních služeb korporátním a velkoobchodním zákazníkům. WiMAX Českých Radiokomunikací, oceněn jako IT Produkt roku 2009, je od května 2010 k dispozici i ostatním fixním a mobilním telekomunikačním operátorům, lokálním poskytovatelům internetového připojení (ISP) nebo systémovým integrátorům.

„Bezdrátovou technologii WiMAX využíváme pro zajištění komplexních telekomunikačních služeb pro velké společnosti a nyní také pro naše velkoobchodní partnery,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a strategií Českých Radiokomunikací, a doplňuje: „jako první operátor na trhu jsme zpřístupnili svoji bezdrátovou síť nové generace ostatním telekomunikačním operátorům, kteří tak mohou poskytovat vlastní služby pod svojí obchodní značkou bez nutnosti investic do výstavby sítě.“

Výhodou sítě WiMAX je její dosah, spolehlivost a rychlost. Základnová stanice pokrývá signálem území až do vzdálenosti 15 km. Signál velice dobře zdolává překážky, a proto si připojení zachovává vysokou rychlost a stabilitu bez nutnosti přímé viditelnosti na základnovou stanici. Pomocí jedné přípojky zákazníci dostávají kvalitní internetové, hlasové a datové služby, jejichž parametry jsou volitelné. Právě tyto výhody dělají z technologie WiMAX síť nové generace. Metalické linky mají řadu technických omezení, WiFi je zase často nespolehlivé a navíc s omezeným dosahem. WiMAX přináší alternativu, která je pro mnohé zákazníky nedocenitelná.

K dnešnímu dni je technologie WiMAX Českých Radiokomunikací dostupná v těchto městech (pořadí dle spouštění, tučně je vyznačena nově spuštěná lokalita):

• Praha
  • Uherské Hradiště
  • Dvůr Králové nad Labem
  • Děčín

Přehledové mapy s pokrytím signálem technologie WiMAX a bližší informace naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz

WiMAX síť pracuje v licencovaných kmitočtových pásmech, což zaručuje vysokou kvalitu a stabilitu poskytovaných služeb. Tato nejmodernější bezdrátová technologie navíc umožňuje poskytovat služby i tam, kde není přímá viditelnost na základnovou stanici. V porovnání s DSL nabízí technologie WiMAX výrazně větší dosah, takže služby jsou dostupné i v oblastech, kde to v případě technologie DSL není možné z důvodu příliš dlouhého telefonního vedení nebo jeho nedostupnosti. Prostřednictvím WiMAX sítě je možné poskytovat komplexní telekomunikační služby – vysokorychlostní přístup k internetu, hlas a data, jejichž parametry jsou volitelné a je možné nabízet jak nesymetrické, tak i symetrické rychlosti.

WiMAX je zkratka anglického označení „Worldwide Interoperability for Microwave Access“. WiMAX je otevřené řešení pro bezdrátový přístup v licencovaných pásmech, které díky vyspělým technologiím, vyššímu vysílacímu výkonu a použití směrových antén nabízí velký dosah signálu – teoreticky kolem 50 km při přímé viditelnosti a několik kilometrů v městské zástavbě při využití spojů bez přímé viditelnosti. Výhodou je rovněž vysoká kapacita připojení, kterou lze rozdělit mezi desítky klientů a každému z nich garantovat stabilní přenosovou rychlost. Další vlastností je zabudovaná podpora QoS. Řízení kvality služeb umožňuje na wimaxových spojích provozovat například IP telefonii nebo přenášet video v reálném čase a v dostatečné kvalitě.

České Radiokomunikace a.s. působí na českém trhu již 45 let. Stabilitu společnosti dokazuje její silné finanční zázemí a zkušenosti nabyté během dlouhé doby činnosti. České Radiokomunikace a.s. jsou největším expertem na trhu vysílacích služeb a jako první v České Republice, spustily jak veřejné, tak komerční digitální televizní vysílání. České Radiokomunikace nabízejí také telekomunikační služby pro velkoobchodní a korporátní zákazníky. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.

120na80.cz: Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET