Česko je v technologické vyspělosti 36. na světě

31. 7. 2008

[Tisková zpráva] Internet využívá v Česku téměř 34,7 procent obyvatel. Podle studie Světového ekonomického fóra (WEF), připravované ve spolupráci s vědeckým a vzdělávacím institutem INSEAD a společností Cisco, patří Česko ve využívání informačních a komunikačních technologií na 36. místo ze 127 zemí světa. Nejlépe v hodnocení WEF dopadlo Dánsko (1.), Švédsko (2.) a Švýcarsko (3.). V první pětce byly ještě Spojené státy americké (4.) a Singapur (5.). Nejhůře se v hodnocení WEF umístily africké státy Čad (127.), Burundská republika (126.) a Zimbabwe (125.).

Hodnocení Světového ekonomického fóra pohlíží na jednotlivé země zejména ze dvou úhlů. Sleduje jak rozvoj samotné ICT infrastruktury, která zahrnuje například rozšíření počítačů, kvalitu telekomunikačních sítí nebo kvalifikovanou pracovní sílu, tak i celé ICT okolí, zahrnující například úroveň a kvalitu regulace ze strany státních orgánů, podmínky k podnikání, intenzitu konkurence nebo schopnost inovací, vysvětlil Enrique Rueda-Sabater, ředitel pro strategii a rozvoj obchodních aktivit na rozvíjejících se trzích ve společnosti Cisco.

Podle WEF je na tom Česko dobře především v oblasti dostupnosti vědců a inženýrů (5.), ve které předběhlo všechny evropské státy s výjimkou Finska (1.). Dobře bylo hodnoceno i v oblastech přístupu k technicky zaměřenému vzdělání (8.) nebo rozšířenosti mobilních telefonů (9.). Nedostatky WEF naopak vidí v určité zátěži ze strany regulačních orgánů (119.) nebo v nedostatečné vládní podpoře a propagaci využívání informačních technologií (103.).

Celkově se Česko umístilo na 36. místě ze 127 hodnocených zemí. Z nových členských států Evropské unie si lépe než Česká republika vedlo Estonsko (20.), Kypr (27.), Slovinsko (30.) a Litva (33.). Za Českem se však ocitlo například Maďarsko (37.), Slovensko (43.) nebo Polsko (62.). Nejhůře z nových členů dopadlo Bulharsko (68.), které se však členskou zemí EU stalo až v roce 2007.

Jednou ze samostatně hodnocených oblastí byl přístup obyvatel k internetu. Podle zjištění WEF využívá v Česku internet téměř 34,7 procent obyvatel, což jej řadí na 35. místo na světě. Před něj se tak dostalo například Slovensko (31.) s přibližně 41,8 procenty nebo Maďarsko (34.) s 34,8 procenty, Polsko s 28,6 procenty skončilo naopak za Českem (44.). Nejvíce uživatelů internetu je podle zprávy WEF v Nizozemí (89 procent obyvatel), nejméně naopak v Etiopii (2 uživatelé na 1000 obyvatel).

Lépe si Česko vedlo v oblasti přístupu lidí k vysokorychlos­tnímu připojení k internetu, neboli broadbandu. Podle studie WEF využívá v Česku broadband okolo 10,6 procent obyvatel, což v celosvětovém žebříčku znamená 32. místo. Ve využívání broadbandu tak Česko předběhlo například Maďarsko (34.) s 9,7 procenty, Polsko (36.) s 6,9 procenty nebo Slovensko (39.) s 5,9 procenty. Nejlépe je na tom s přístupem lidí k broadbandu Dánsko s 31,7 procenty obyvatel, nejhůře Tanzanie s nulovým přístupem.

Míra rozšíření vysokorychlostního připojení je rozhodujícím faktorem ovlivňujícím schopnost země růst a zůstat či stát se konkurenceschopnou. Stejně zvyšuje schopnost jednotlivých vlád přispívat k blahobytu občanů včetně jejich vyššího zapojení do politického rozhodování, řekl Rueda-Sabater ze společnosti Cisco.

Studie Global Information Technology Report (GITR) byla publikována společně Světovým ekonomickým fórem (WEF) a prestižním vědeckým a vzdělávacím institutem INSEAD s podporou společnosti Cisco. Od svého prvního vydání v roce 2001 jsou zprávy GITR užitečnou příležitostí pro jednotlivé země jak zhodnotit své slabé a silné stránky ve využívání informačních technologií a porovnat vlastní rozvoj v této oblasti s ostatními státy světa.

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?