Česko zamořil adware, USB disky jsou stále více zneužívány

[Tisková zpráva] Východní Evropu stále nejvíce ohrožuje červ Conficker. V Česku se objevil nový adware DoubleD. Počet hrozeb využívajících USB disky a další přenosná média znovu vzrostl.

Win32/Conficker byl i v září globálně nejrozšířenější počítačovou hrozbou. Podle statistik systému ESET ThtreatSense.Net® je tak Conficker jednoznačně nejčastěji šířeným škodlivým kódem v tomto roce. V září dosáhly nejrůznější typy červa Conficker rozšířenosti 8,76 %, což znamená, že téměř každý desátý zachycený škodlivý kód byl Conficker. Stejně jako v srpnu, byla i tentokrát na druhém místě hrozba označovaná jako INF/Autorun (7,53 %). Autorun.inf je známý soubor umožňující automatické spouštění souborů uložených na vyměnitelném médiu, ihned jak je toto médium připojeno k počítači.

Dobrou zprávou je, že v průběhu uplynulého měsíce došlo ke snížení počtů trojanů zaměřených na online hráče či virtuální světy typu Second Life. Win32/PSW.OnLi­neGames byl v září na třetím místě s celkem 6,36 % ze všech detekovaných hrozeb, což sice není malé číslo, ale je druhé nejnižší od počátku letošního roku. První pětku uzavírá rodina malware označovaná jako Win32/Agent vykrádající data a INF/Conficker, tedy různé varianty červa Conficker zneužívající funkci autorun.inf.

V průběhu září se rostoucí popularita vyměnitelných médií (hlavně díky klesajícím cenám) i nadále podepisovala na zvyšujícím se výskytu hrozeb využívajících ke svému šíření právě USB disky či paměťové karty.

ČESKÁ REPUBLIKA
Česko se i v září vymykalo dění v regionu. Lokální statistiky škodlivého software zcela ovládl adware Win32/Adware.Dou­bleD, který ve variantách A až AE vévodil žebříčku u nás nejrozšířenějších hrozeb. Celkem představoval v září více než 12 % všech detekovaných hrozeb. Konkurovat mu dokázal jen trojan Win32/TrojanDow­nloader.Bredo­lab (4,25 %), který instaluje na počítače napadených uživatelů další malware. DoubleD představuje poměrně neškodný typ počítačové infiltrace – nesnaží se krást citlivé údaje nebo provádět destruktivní činnost. Pouze obtěžuje uživatele, například modifikací vyhledávání na internetu, kdy se snaží směrovat na stránky s nelegálním obsahem. V Česku je adware v různých modifikacích dlouhodobě nejčastěji šířeným škodlivým kódem. Na počítače uživatelů se většinou dostává jako součást instalace nejrůznějších zkušebních verzí programů stažených z internetu.

O společnosti ESET
Firma ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým producentem bezpečnostního software pro firemní klientelu i koncové uživatele a věnuje se boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Produkty ESET patří mezi nejpokročilejší bezpečnostní softwarová řešení na světě, což je možné prokázat řadou prestižních ocenění. Společnost ESET byla firmou Deloitte jmenována Technology Fast 500, má rozsáhlou síť partnerů včetně takových společností jako jsou Canon, Dell a Microsoft. ESET má sídlo v Bratislavě na Slovensku, pobočky v Praze, v Bristolu, Buenos Aires, San Diegu a je reprezentována ve více než 160 zemích světa.

ThreatSense.Net® sbírá anonymní statistické balíčky, které obsahují informace o typu a počtech infiltrací zachycených na počítači daného uživatele. Díky těmto údajům mají virové laboratoře společnosti ESET velmi přesné a relevantní informace o nejrozšířenějších infiltracích. Hrozby, které zachytí heuristická analýza se zpracují a je proti nim vydaná účinná aktualizace ještě dříve, než se stihnou masově rozšířit či zmutovat do odlišné varianty.

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny