Český student naprogramoval nejlepšího robota na světě

[Tisková zpráva] Týmy z České republiky opět zazářily v celosvětovém finále studentské soutěže Imagine Cup 2009

Praha, 8. července 2009 – Microsoft vyhlásil výherce již sedmého ročníku studentské soutěže Imagine Cup. I letos do celosvětového finále postoupily 3 české týmy. Velkým překvapením byla kategorie Roboti a Algoritmy, do které postoupilo 6 finalistů, z toho 2 Češi. Lukáš Perůtka vyhrál zlato, Imrich Živčák patří mezi šest nejlepších na světě. Velmi dobře se dařilo i českému týmu The Monkey Wrench Gang, složenému z Marka Divékyho, Rudolfa Kajana a Petera Jurnečky z VUT Brno, který patří v kategorii Softwarový návrh mezi 12 nejlepších týmů na světě.

Českým finalistům se v kategorii Softwarový návrh dařilo i při udělování speciální ceny People’s Choice Award, ve které o vítězích rozhodovala sama veřejnost. Tým Monkey Wrench Gang se svým projektem HOPE vzbudil vyšší zájem než projekty z ostatních států a umístil se na 1. místě. „Účast v soutěži Imagine Cup, a v celosvětovém finále zejména, je opravdu vzrušující a zajímavou zkušeností. Studenti si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak realizovat svůj nápad, obhájit ho, a pokud se usměje štěstí, tak s ním i prorazit,“ komentuje účast na celosvětovém finále Lukáš Perůtka, vítěz kategorie Roboti a Algoritmy.

Studenti Karlovy univerzity, Lukáš Perůtka a Imrich Živčák, měli v rámci celosvětového finále za úkol během 24 hodin naprogramovat speciálního robota tak, byl dokázal vyhrát v boji s konkurenčním protivníkem. Rozhodovala rychlost, logické a abstraktní myšlení, ale také schopnost zpracovat zadání a využít na maximum přidělené prostředky. Oba finalisté reprezentovali Českou republiku v celosvětovém finále již potřetí. V předchozích dvou letech soutěžili jako jeden tým v programátorském souboji Project Hoshimi, ve kterém se soutěžící snažili co nejrychleji naprogramovat chování a strategii herních postav s prvky umělé inteligence, a skončili celosvětově pátí.

Tým The Monkey Wrench Gang soutěžil s projektem „HOPE: Healing Of People Everywhere“. Studenti VUT Brno jím představili on-line zdravotnický systém určený pro zlepšení komunikace lékařů a šíření informací o nemocech a prevenci mezi obyvateli v zemích, kde lékařská péče není všeobecně dostupná. Právě ve státech postihnutých vojenskými konflikty, chudinských oblastech Afriky, Indie nebo Číny by tento software mohl pomáhat zachraňovat lidské životy a snížit následky běžných i vážnějších nemocí. „Díky soutěži Imagine Cup se daří odhalit skutečné talenty. Prostřednictvím této soutěže Microsoft velmi zajímavou formou učí studenty pracovat s informacemi, využívat nejnovější informační technologie a motivuje studenty k vytváření celosvětově konkurenceschopných projektů. Postup českých studentů do celosvětového finále je toho důkazem, a jejich výborné umístění v mezinárodní konkurenci mě velmi těší,“ hodnotí přínosy soutěže Miroslava Kopicová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft, dodává: „ Jsme velmi potěšeni tím, že čeští studenti dokážou konkurovat zahraničním týmům, naplno využívat současné technologické možnosti a zároveň přemýšlet o aktuálních problémech světa. I nadále chceme v projektu Imagine Cup pokračovat a zábavnou formou tak studentům poskytnout cennou zkušenost, která jim v budoucnosti může přinést lepší uplatnění na trhu práce.“

Letošního ročníku, jehož zadání znělo „Představte si svět, kde technologie řeší nejpalčivější problémy současnosti“, se zúčastnilo přes 300 000 studentů ze 124 zemí. Do celosvětového finále poté postoupilo 149 týmů ze 70 zemí, ti nejlepší si rozdělili odměny za 288 000 USD.

Imagine Cup 2009 má své vítěze, ale soutěžní týmy mohou na svých projektech i nadále pracovat a pokusit se o jejich uplatnění v praxi. Společnost WebProgress například rozvíjí v rámci Microsoft Inovačního Centra v Brně projekt slepecké hole, se kterým uspěli studenti Vysokého učení technického v Brně v celosvětovém finále Imagine Cupu v roce 2006.

Imagine Cup 2010
Příští rok se bude celosvětové finále konat v polské Varšavě. Zájemci se mohou registrovat již od 8. července 2009. Více informací najdete na www.imaginecup.com nebo www.imaginecup.cz.

O soutěži Imagine Cup
Soutěž Imagine Cup je celosvětová technologická soutěž s dlouholetou tradicí určená pro studenty středních a vysokých škol. Studenti se mohou přihlásit do jedné z devíti kategorií, kterými jsou Návrh softwaru, Embedded vývoj, Vývoj her, Roboti a Algoritmy, IT řešení, MashUp, Fotografie, nebo Krátký film, a získat tak nejenom příležitost vyhrát zajímavé ceny, ale především šanci vyzkoušet něco nového, získat neomezený přístup k nejnovějším informacím, setkat se s talentovanými studenty a odborníky z praxe, podívat se do zahraničí a vyzkoušet své dovednosti v boji s mezinárodní konkurencí. Více informací o soutěži Imagine Cup, o jednotlivých soutěžních kategoriích a projektech získáte na adrese www.imaginecup.cz a www.imaginecup.com.

O společnosti Microsoft
Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

Vitalia.cz: Test na HIV je zdarma i za pět set

Test na HIV je zdarma i za pět set

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Vitalia.cz: Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life