CESNET byl přijat do mezinárodního konsorcia PlanetLab

12. 8. 2006

[Tisková zpráva] Sdružení CESNET se stalo členem mezinárodního konsorcia PlanetLab, které provozuje první globální virtuální síťovou laboratoř, jež si ve svých cílech vytýčila kvalitativní změny Internetu. PlanetLab řeší aplikace budoucnosti, které by měly vyřešit hlavní problémy Internetu. Těch časem přibývá v závislosti na tom, jakým tempem se Internet rozvíjí.

PlanetLab vzniklo v roce 2002 jako konsorcium tří amerických univerzit – University of California at Berkeley, Princeton University a University of Washington. Postupně do něj vstoupily další světové univerzity i významná výzkumná pracoviště firem z oblasti IT, jakými jsou Hewlett-Packard, Intel či France Telecom. Součástí konsorcia jsou i organizace zajišťující provoz Internetu v akademických komunitách, například americká Internet2, kanadská Canarie nebo čínská Cernet, a další národní pracoviště se širokým výzkumným posláním (třeba francouzská INRIA). Dnes má unikátní síť konsorcia PlanetLab statut celosvětové laboratoře pro síťové aplikace s 694 uzly distribuovanými ve všech částech planety. Díky sdružení CESNET, které buduje a rozvíjí národní síť pro výzkum a vzdělávání CESNET2, mají nyní do sítě přístup i odborníci z České republiky. Největší přednost PlanetLab spočívá v tom, že umožňuje uživatelům vytvářet nezávislé aplikace, které mohou běžet v celé sítí vedle sebe, a vytvářet tak ucelené virtuální vrstvy sítě. Jednotlivé vrstvy používají společné uzly, aniž by se přitom jakkoli ovlivňovaly. Tvůrce nebo uživatel aplikace si tak může v síti vytvořit svoji vlastní strukturu, se kterou potom pracuje. Nezřídka takové struktury obsahují stovky uzlů PlanetLab. Pro identifikaci objektů a uzlů ve strukturách používá uživatel vlastní způsob adresace i vlastní metody vyhledávání dat a směrování toku informací mezi objekty a uzly.

Jedním z nejvýznamnějších projektů PlanetLab je OceanStore. Jde o vytvoření tzv. globální paměti, kdy se uživatelé nestarají o to, kde jsou uložena jejich data. Distribuční systém Coral je určen pro efektivní distribuci dat uživatelů, kteří mají pomalé připojení k síti a chtějí informace vystavené na svých serverech efektivně distribuovat širokému okruhu uživatelů po celém světě. Služba CoDNS zajišťuje v síti distribuovaný DNS, který je odolnější vůči útokům a nespolehlivosti serverů. Další služby vyvinuté PlanetLab využívají distribuovanou síť pro paralelní přenos velkých objemů dat. Projekt Resilient Overlay Network (RON) se zaměřuje na tvorbu a optimalizaci směrovacích tabulek s využitím redundance a interního monitoringu dostupných cest v síti.

Mnoho z těchto služeb a aplikací je přímo svázáno nebo navazuje na další výzkumné projekty, které byly a jsou podporovány americkou National Science Foundation (NSF). Řada projektů řešených v PlanetLab je podporována nebo realizována s přímou účastí firem (Hewlett-Packard, Microsoft, Intel…). Pro Wikipedia se zde testují možnosti efektivní distribuce velkých objemů dat k co nejširšímu okruhu uživatelů s použitím několikastupňové replikace. Google v rámci PlanetLab realizuje otevřený projekt, který vyhodnocuje dostupnost jeho serverů z různých částí světa.

Členem PlanetLab se může stát každá akademická organizace, která do ní vloží své uzly. Této příležitosti využil i CESNET. Jeho aktivity v PlanetLab budou souviset s chystanými projekty CESNETu, které budou součástí globálních síťových aktivit. Jde například o projekt Next Generation of Internet (NGI) nebo americkou iniciativu GENI, kterou organizuje National Science Foundation (NSF).

V současnosti jsou počítače CESNETu sdíleny už celou komunitou PlanetLab. Dosud na nich byl zaregistrován provoz z 38 partnerských organizaci, které pracují na projektech s celosvětovou působností. Pro uživatele z pražské ČVUT a brněnských vysokých škol (Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně) bude systém přístupný od nastávajícího semestru. Bude jen na nich, jestli se jim podaří specifikovat vhodné vědecké projekty, které budou zapadat do kontextu celého projektu PlanetLab.

Vitalia.cz: Baletky propagují zdravotní superpostel

Baletky propagují zdravotní superpostel

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Nejenom EET, začaly platit další zákony

Nejenom EET, začaly platit další zákony

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie