CESNET nasadil v národní výzkumné síti unikátní multiplexy

19. 3. 2011

[Tisková zpráva] Sdružení CESNET provedlo 24. února upgrade národní výzkumné sítě CESNET2 v uzlu Cheb. Do provozu tady byly nasazeny unikátní rekonfigurovatelné add/drop multiplexy CL-ROADM vyrobené podle licence sdružení CESNET. Uzel Cheb je ústřední součástí jednovláknové trasy Plzeň-Cheb-Most-Ústí nad Labem, která je dlouhá 320 kilometrů.

Použití  jednovláknových optických tras k obousměrnému přenosu je technicky náročnější než obvyklé dvouvláknové řešení, výhodou jsou však nižší náklady. Počet použitelných kanálů o kapacitě 1 Gb/s a 10 Gb/s je totiž pro většinu tras postačující, a druhé vlákno proto stačí přidat (a platit) později a jen v případě, že je to skutečně potřebné. Jednovláknové trasy jsou ovšem citlivější na šum a přeslechy, takže návrh musí být proveden s pečlivým uvážením všech rušivých faktorů. Zařízení pro jednovláknové trasy proto nejsou běžnou součástí portfolia výrobců optických přenosových DWDM systémů. Mnohaleté úspěšné zkušenosti sdružení CESNET s pronájmem a projektováním tohoto typu tras a špičkové parametry CzechLight (experimentálního síťového prostředí, v němž CESNET testuje pokročilé technologie) tuto možnost nabízejí a ukazují nové cesty v projektování moderních optických sítí. Nyní CESNET na provozní jednovláknové trase použil rekonfigurovatelné add/drop multiplexy (ROADM – Reconfigurable Optical Add/Drop Multiplexer).

Před instalací ROADM zajišťovaly odbočení kanálů pro uzel Cheb fixně svařené optické add/drop multiplexy (OADM). Jde o prvky, jejichž výhodou je nízká cena, nevýhodou pak nemožnost dynamicky měnit konfiguraci trasy. Jednoduchost OADM nepřispívá ani k potlačení šumu a přeslechů mezi jednotlivými kanály. Nasazením rekonfigurova­telných add/drop multiplexů se podařilo zlepšit odstup signálu od šumu a eliminovat odrazy, a tak zlepšit kvalitu dlouhých průchozích 10Gb/s a 1Gb/s kanálů procházejících z Plzně do Mostu a dále až do Ústí nad Labem. Zároveň lze nyní v Chebu průchozí a přidávané kanály komfortně výkonově ekvalizovat, a zajistit tak optimální zesilovaní pomocí optických zesilovačů CLA. Uplatnila se pochopitelně i hlavní výhoda prvků ROADM: možnost dálkově dynamicky přidávat další kanály v uzlu Cheb.

Po CzechLight zesilovačích a optických přepínačích CLS je tak CL-ROADM dalším aktivním zařízením vyvinutým sdružením CESNET, které bylo nasazeno do ostrého provozu sítě CESNET2. Stejně jako zařízení CLA a CLS je možné CL-ROADM dohledovat a konfigurovat pomocí SW nástrojů vyvinutých sdružením.

Ekonomické  úspory přináší nejen vlastní nasazení na jednovláknové  trase, ale velkou měrou také nasazení za­řízení  rodiny CzechLight (CL). Zařízení CL jsou projektována a dimenzována od začátku tak, aby byla vhodná i pro trasy s menším nebo postupně přibývajícím počtem kanálů, takže mají menší spotřebu energie a díky své menší velikosti a modularitě je možné nasazení i v lokalitách, kde systémy některých výrobců nelze nasadit z prostorových důvodů. Samozřejmostí je možný upgrade CL zařízení na velký počet kanálů v situaci, kdy to provoz sítě vyžaduje.

Sdružení  CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní multigigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Jednou ze základních oblastí výzkumu ve sdružení jsou optické technologie pro nasazení v přenosových sítích. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT a projektu EGI.eu a podílí se aktivně na jejich realizaci. Více na: www.cesnet.cz.

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO