Cimrmanův Zpravodaj (konečně) na Internetu

Cimrmanův Zpravodaj (konečně) na internetu

Ve středu 17. září byl slavnostně spuštěn „Cimrmanův Zpravodaj“ – internetová presentace souboru Divadla Járy Cimrmana (DJC), kterou zrealizovalo www studio GLOBEDESING.CZ společnosti Globe Internet. Na intuitivní doméně WWW.CIMRMAN.AT naleznou fanoušci většinu z Mistrova písemného i vizuálního odkazu zprostředkovaného souborem DJC.

Webové stránky ve stylu zažloutlých a tiskově nedokonalých novin začátku 20. století obsahují aktuální informace o souboru jakož i „aktuality“ z let 1900 až 1908. Cimrmanův Zpravodaj přináší představení členů divadelního souboru, popisy jednotlivých her včetně fotografií a speciálně vybraných audio a video ukázek. Kategorie věnovaná fenoménu Járy Cimrmana, jejíž součástí je i Rejstřík Cimrmanových pojmů, obsahuje jeho přibližný životopis, výsledky Cimrmanovy literární soutěže a odkazy na weby inspirované jeho odkazem. Skutečnou lahůdkou je ale zábavná sekce tohoto webu, která je přístupná pouze po správném doplnění pojmu do některé ze zlidovělých replik. Pro všechny znalce je zde připraveno Cimrmanovo zvukové „PEKSESO“ a lehce netradiční Osmisměrka, po jejímž dokončení je hráč odměněn tématickým spořičem obrazovky, a již zmíněná literární soutěž o dva lístky na představení DJC dle vlastního výběru.

Slavnostní spuštění stránek Járy Cimrmana proběhlo v prostorách Žižkovského divadla Járy Cimrmana za účasti zakladatelů divadelního souboru – pánů Smojlaka a Svěráka a tvůrčího týmu Globe Internet – pánů Ditricha a Špachty v roli restaurátorů. Při příležitosti slavnostního představení webu byla sehrána originální přednáška o původu Cimrmanova Zpravodaje i o důvodech, které vedly autory k výběru netradiční domény CIMRMAN.AT (byla zvolena na čestnou památku Annemary Tilbachové, dominy, se kterou Cimrman těsně spolupracoval při vydávání svého tištěného zpravodaje – vebu).

Zde je ukázka z popisu historie vzniku Cimrmanova Zpravodaje:

Akce Veb.

Umisťování zpravodajů na veřejné budovy – neboli „veby“, jak jim Cimrman zkráceně říkal – byl poměrně jednoduchý proces. Prakticky k tomu stačilo lepidlo, volná zeď a nestřežený okamžik, během kterého Cimrmanovi kolportéři výtisk zpravodaje na veřejnou budovu hravě umístili. Problém byl v tom, že stejnou metodu od Cimrmana záhy převzali i bolševičtí agitátoři. A protože málo vzdělaní rakouští četníci často nedokázali odlišit, kde v programu svět obchází Cimrmanův Obr Koloděj a kde Marxovo Strašidlo komunismu, začali jeho kolportéry tvrdě pronásledovat. Tak se okruh veřejných budov, na které mohl Cimrman svůj zpravodaj umístit, postupně zužoval. Nejdříve odpadla pečlivě střežená nádraží, pak městské radnice a posléze i kampeličky. Nakonec Cimrmanovi zbyly jen budovy, pro které se vžil název „veřejný dům“…

Mimo souboru Divadla Járy Cimrmana spolupracuje Globe Internet také s Divadlem Archa a s pražským art-kinem OKO.

Kontaktní údaje:
Jakub Ditrich, tel.: 235 365 000 l.122, jakub.ditrich@glo­be.cz

Společnost GLOBE INTERNET

Globe Internet, s.r.o. – založena v roce 1997 – se specializuje na poskytování kompletního servisu na internetu. Globe je největším poskytovatelem web-hostingu a doménových registrací v ČR. Vlastní vývojové studio GLOBEDESING.CZ realizuje projekty pro významné zákazníky jako jsou Economia Online, Velux, Honda a další. V minulých letech se čeští uživatelé seznámili s projekty Globe jako byly POST.CZ, PRESS.CZ nebo vyhledávač NAJDI.TO. Globe Internet se snaží být aktivní i v kulturní oblasti, kam patří právě otevřené stránky Járy Cimrmana, nebo unikátní internetová encyklopedie CoTo.Je.

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy