Cisco chystá vlastní řešení pro inteligentní energetické sítě

28. 5. 2009

[Tisková zpráva] Nové řešení založené na standardech IP zefektivní spotřebu energie a sníží emise

San Francisco, USA, 27. května 2009 – Společnost Cisco plánuje vytvořit řešení pro komunikaci mezi elektrickou sítí a firmami či domácnostmi, které bude energetickým společnostem a jejich zákazníkům pomáhat v řízení dodávek a účinnějším využívání elektrické energie. Toto řešení pro takzvané inteligentní energetické sítě bude založeno na standardech IP a umožní energetickým firmám a jejich zákazníkům monitorovat využívání elektrické energie, optimalizovat dodávky, snižovat spotřebu a náklady, zvyšovat bezpečnost a snižovat dopady na životní prostředí.

„Zkušenosti společnosti Cisco s vytvářením rozsáhlých sítí nám již pomáhají při zavádění inteligentních energetických sítí ve Francii a dalších evropských zemích. Jejich prostřednictvím chceme našim zákazníkům z celé západní polokoule pomoci snižovat náklady a zvyšovat jejich efektivitu," řekl Yves Bamberger, výkonný viceprezident pro výzkum a vývoj společnosti Electricité de France.

Podle institutu EPRI (Electrical Power Research Institute) tratí jen ve Spojených státech amerických průmyslové firmy na výpadcích elektřiny až 50 miliard dolarů ročně. Inteligentní energetické sítě mohou podle odhadu ERPI podstatně omezit účinky těchto výpadků a současně do roku 2030 snížit objem ročních emisí skleníkových plynů v USA o 60 až 211 milionů tun CO2.

Různé pilotní studie včetně jedné, kterou zadávala laboratoř Pacific Northwest Laboratory amerického ministerstva energetiky, navíc ukazují možnost snížit prostřednictvím inteligentních energetických sítí emise skleníkových plynů ze strany domácností o 10 až 15 procent. Sdružení GridWise Alliance, jehož členem je i společnost Cisco, pak odhaduje, že investice do inteligentních energetických sítí přinesou přibližně 280 tisíc nových pracovních míst napříč různými profesemi.

„Síťové technologie budou sloužit jako platforma pro inteligentní a bezpečné energetické sítě 21. století. Společnost Cisco dokáže díky svým zkušenostem poskytovat těmto sítím konvergovanou komunikační vrstvu a asistovat dodavatelům energie v transformaci jejich podnikání, která jim umožní efektivní a výkonný přenos energie a dodávání zcela nových, ekologičtějších služeb zákazníkům,“ řekl John Chambers, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Cisco.

Společnost Cisco plánuje dodavatelům energií, kteří budou stavět a provozovat infrastrukturu inteligentních energetických sítí, nabízet širokou škálu technologických řešení a poradenských služeb. Spolupracuje již například na iniciativě Energy Smart Miami, kde se společně s General Electric, Florida Power & Light a Silver Spring Networks podílí na výstavbě vůbec nejkomplexnější inteligentní energetické sítě ve Spojených státech amerických.

Produkty a služby podporující tuto iniciativu začne Cisco nabízet již v následujících měsících. Půjde například o řešení v oblasti modernizace služeb a optimalizace sítí, která umožní dálkové řízení sítí pro optimalizaci jejich správy a nákladů na provoz. Společnost Cisco také poskytne řešení pro výkonnou základní komunikační síť postavenou na IP platformě, která integruje dosud uzavřená řešení do platformy jednotné sítě.

Řešení Cisco také pomohou optimalizovat poptávku po elektrické energii, její využití a náklady prostřednictvím přístupu k datům a analytickým nástrojům. Budou rovněž splňovat vysoké nároky na zabezpečení, protože podle Carnegie Mellon University a dalších uznávaných výzkumných center začíná 49 procent počítačových bezpečnostních hrozeb vůči energetické infrastruktuře porušením fyzického zabezpečení.

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte