Cisco zdvojnásobilo hustotu portů u nejvýkonnějšího routeru

[Tisková zpráva] Nová karta s 16 porty 10GE dosahuje rychlosti větší než 100 Gb/s na slot

Praha, 2. září 2009 – Společnost Cisco zdvojnásobila hustotu portů u nejvýkonnější řady edge routerů Cisco ASR 9000 Series, která má celkovou přenosovou kapacitu až 6,4 Tb/s. Představila totiž novou kartu s 16 porty 10 Gigabit Ethernetu přinášející rychlost větší než 100 Gb/s, což je více, než kolik poskytuje jakýkoliv jiný dostupný modul. Nová karta tak mnohem lépe využívá maximální přenosové kapacity 400 Gb/s na slot, kterou řada Cisco ASR 9000 Series, určená především poskytovatelům služeb, disponuje jako jediná na trhu.

„Rostoucí popularita virtualizace, mobility, videa a spolupráce na dálku rapidně zvyšuje objem přenosů dat v IP sítích. Cisco na tuto situaci reaguje produkty jako ASR 9000 a je zřejmé, že trh je přijímá, o čemž svědčí implementace u velkých poskytovatelů služeb typu Cogent, Softbank, Verizon Wireless nebo Telstra,“ říká Eve Griliches z analytické společnosti IDC.

Například podle studie Cisco Visual Networking Index vzroste do roku 2013 podíl všech forem videa jako televize, videa na vyžádání, internetového videa či P2P na více než 90 procent celkového objemu přenosů dat, který vyprodukují domácnosti. Ve stejném období navíc vzroste 66 násobně objem mobilních přenosů. Poptávka po routerech s vysokou kapacitou proto poroste.

Řada routerů Cisco ASR 9000 Series byla představena na začátku letošního roku v šesti a desetislotové konfiguraci. Nabízí celkovou přenosovou kapacitu 6,4 Tb/s, což je ekvivalentní přenosu 200 filmů nebo 250 tisíc mp3 skladeb za jedinou vteřinu. Na jeden slot disponuje přenosovou kapacitou 400 Gb/s, což je nejvíce na trhu.

Nová ethernetová karta 16×10 Gigabit Ethernet line card umožňuje využít více než 100 Gb/s z této maximální kapacity, což spolu se schopností inteligentního směrování provozu podle priorit umožňuje poskytovatelům služeb připravit se na nadcházející zettabytovou éru. V jejím rámci by měl podle odhadů Cisco do roku 2013 vzrůst celkový objem IP přenosů na půl zettabytu ročně.

Řada routerů Cisco ASR 9000 běží na procesoru Cisco QuantumFlow Processor, využívá široce rozšířeného operačního systému Cisco IOS XR se samoobrannými a samoozdravnými funkcemi a má vysokou modularitu umožňující postupný rozvoj systému s tím, jak rostou nároky na požadovaný objem přenosů. Zahrnuje také modul Cisco Advanced Video Services Module (AVSM), který zajišťuje plynulejší přenos videa.

Od roku 2008 byly starší routery řady Cisco ASR 1000 Series nebo novější Cisco ASR 9000 Series implementovány u více než 200 poskytovatelů služeb. Routery řady Cisco ASR 9000 Series si jako platformu nové generace zvolily mimo jiné společnosti jako Cogent, Softbank, Telstra nebo Verizon Wireless.

„Naším cílem bylo vždy poskytovat zákazníkům co nejlepší služby za co možná nejnižší ceny. Cisco ASR 9000 nám poskytuje kapacitu, funkce a ochranu investic, které nám umožňují těmto závazkům dostát. Inovace jako nová 16 portová karta 10 Gigabit Ethernetu nás pak přesvědčují o tom, že tato platforma bude vyhovovat i našim rostoucím potřebám v budoucnosti,“ řekl David Schaeffer, CEO ve společnosti Cogent.

DigiZone.cz: Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Snížení DPH na 15 % se netýká všech

Snížení DPH na 15 % se netýká všech