Co skrývá IT velkých českých podniků?

4. 3. 2008

[Tisková zpráva] Rozpočet na informační technologie v typické velké české organizace přesahuje čtvrt miliardy korun, z toho více než 100 milionů je každoročně určeno na nové projekty, zbytek směřuje do provozu stávající infrastruktury. Vyplývá to ze studie analyzující informační technologie ve velkých českých podnicích, provedené v druhé polovině roku 2006 a prvním čtvrtletí 2007 v prostředí 130 největších českých podniků (finančních i nefinančních z žebříčku Czech Top 100).

Ze studie vyplynula řada zajímavých poznatků, z nichž některé potvrzují a jiné naopak vyvracejí zažité představy o roli IT ve velkých organizacích. „Například v dnešní době okleštěných investic do informačních technologií nepřekvapí, že nadpoloviční většina společností do IT investuje 1–3 % obratu, zbytek ještě méně. Dvě třetiny firem těchto společností přitom vidí svoje investice jako průměrné,“ říká Petr Zavoral, odborník na oblast podnikové informatiky a šéf týmu analytiků ZAP Consultants.

IT infrastrukturu vnímají 4 z 10 organizací jako dostačující, více jak polovina jako průměrnou. Zajímavé je, že nikdo si netroufl hodnotit ji výše. Podíváme-li se na některá odvětví blíže, tak jako konkurenční výhodu vidí informační technologie dvě třetiny firem ve stavebnictví, bankovním sektoru a telekomunikacích.

Studie také uvádí na pravou míru některé mýty spojené s nákupem informačních. „O nákupu informačních technologií v rámci organizace rozhoduje pouze u desetiny podniků samotné nákupní oddělení. Ve třetině případů rozhoduje jen IT oddělení a ve zbylých organizacích se vždy jedná o týmové rozhodnutí mezi odbornými útvary, IT oddělením a oddělením nákupu,“ doplňuje Kamil Pittner, mediální zástupce ZAP Consultants.

Řada velkých tuzemských firem má zahraniční vlastníky, kteří chod podniku ovlivňují často i v oblasti IT. Přitom téměř polovina podniků není rozhodnutím zahraničního vlastníka ohledně pořízení ICT nijak ovlivňována – to je v rozporu se zažitou představou, že zahraniční vlastník vysokou měrou ovlivňuje, jaká řešení a od koho budou české organizace využívat.

Studie se zabývá nejen obecnějšími trendy, ale věnuje se i konkrétním oblastem, jako je ERP, CRM, SCM, outsourcing a mnoho dalšího. Měla by být velmi užitečná především pro ICT dodavatele, kteří se chtějí uplatnit v prostředí velkých českých podniků a chtějí se o tomto tržním segmentu dozvědět co možná nejvíce informací, které jim v tom mohou pomoci.

Studie poskytuje analýzu trendů odehrávajících se v tuzemských podmínkách na poli ICT technologií a rovněž tyto analýzy dává do kontextu s celosvětovým děním v této oblasti. Každá z kapitol je zakončena výhledem, kam se ubírá vývoj v dané oblasti.

Materiál je užitečnou a praktickou rukojetí pro čtenáře z řad odborné veřejnosti v celém jejím širokém spektru. Jejím prostudováním i člověk zabývající se jinými oblastmi získá aktuální přehled o dynamickém vývoji světa informačních technologií. Studie zároveň odhaluje vztahy a boj o prvenství mezi konkurenty. A to jak u nás, tak i ve světě.

Analytici PZ Consultants jsou vám k dispozici i v případě, že budete potřebovat fundovaný a nezávislý pohled na oblast podnikové informatiky či vyjádření k související problematice. Více informací o studii a o autorech je možné získat u mediálního zástupce tohoto projektu – Kamila Pittnera na e-mailové adrese kamil@pittner.biz.

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?