ČRa provedly zátah proti "překupníkům kapacity"

ČRa provedly zátah proti „překupníkům kapacity“

Praha, 9. března 2004 – České radiokomunikace provedly analýzu provozu ve své síti Bluetone Angel. Z rozboru a následného šetření vyplynulo, že někteří uživatelé v rozporu se smlouvou využívají bezdrátové ADSL jako konektivitu pro lokální poskytovatele internetového připojení, tj. poskytují ji dalším uživatelům, kteří nejsou zákazníky ČRa, pomocí sítí WiFi a dalších technických řešení. Protože tato činnost poškozovala ostatní uživatele Bluetone Angel, byli tito uživatelé následně sdruženi do společných agregačních skupin, a zlepšila se tak kvalita připojení řádných uživatelů.

„Toto opatření je naprosto v souladu s uživatelskými smlouvami,“ řekl Ing. Jaromír Charvát, ředitel úseku telekomunikačních služeb ČRa. Podle něj je z hlediska Bluetonu velmi nepříjemné takto postupovat vůči svým zákazníkům, ale společnost podle něj neměla jiné východisko. „Máme zájem poskytovat kvalitní služby těm zákazníkům, kteří u nás hledají kvalitní telekomunikační služby za dobrou cenu. Nemůžeme si ale dovolit, aby s naší prací a obrovskými investicemi podnikali lidé, kteří nedodržují smluvní podmínky,“ dodal Charvát.

České radiokomunikace touto tiskovou zprávou reagují na internetové diskuse vedené na některých odborných serverech. V jednom z diskusních příspěvků si např. uživatel stěžoval, že mu rychlost připojení po převedení do nové agregační skupiny klesla na „pouhých“ 64 Kb/s. „Cena takovéhoto připojení se na trhu pohybuje mezi 3000 až 6000 Kč měsíčně. My sami tzv. vyhrazené 64 Kb/s připojení nabízíme za 3500 Kč. V tomto porovnání vychází cena 1490 Kč měsíčně za Bluetone Angel velmi příznivě,“ uvedl ředitel úseku telekomunikačních služeb ČRa. „Naši ‚normální‘ zákazníci však za stejnou cenu dosahují průměrné rychlosti připojení 200 – 300 Kb/s.“ K datu vydání této tiskové zprávy evidují České radiokomunikace pouze dvě písemné stížnosti na kvalitu připojení prostřednictvím sítě Bluetone Angel. Obě stížnosti jsou se stěžovateli řešeny.

V současnosti je signál bezdrátového ADSL dostupný na území, na kterém žije 38 % obyvatel České republiky. Technologie Angel je založena na kombinaci tzv. OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), individuálním nastavení parametrů koncových stanic a dynamickém přidělování a koncentraci hlasových kanálů. Oproti technologiím používaným pro bezdrátové připojení v minulosti umožňuje zvýšit počet zákazníků připojených na jednu základnovou stanici až na 360 a zvýšit dosah stanice až na 30 km. ADSL tak může být poskytováno i v místech, kde to po běžných telefonních linkách není možné. Systém Angel navíc nevyžaduje přímou viditelnost vysílače a přijímací anténa může být umístěna i uvnitř budovy.

České Radiokomunikace
Útvar marketingu a firemní komunikace
U Nákladového nádraží 3144
130 00 Praha 3