České Radiokomunikace spustily WiMAX v Ostravě již ze druhého stanoviště

[Tisková zpráva] (Praha, 17. března 2010) – České Radiokomunikace spustily již druhou základnovou stanici WiMAX v Ostravě. Tímto krokem České Radiokomunikace významně rozšířily pokrytí touto moderní vysokorychlostní technologií v regionu. Základnová stanice v Ostravě – Hošťákovicích pomalu završí první etapu plánované výstavby.

Po úspěšném uvedení služby WiMAX do čtyřiadvaceti měst po celé České republice pokračuje její rozšiřování do dalších oblastí. Vysílač v Ostravě – Hošťálkovicích je na území Moravy už jedenáctý spuštěný vysílač, přímo v Ostravě se jedná vedle stanoviště Ostrava – Várenská již o druhou lokalitu.

„V České republice čekají na spuštění už jen dvě lokality,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací, a dodává: „Během druhého čtvrtletí vyhodnotíme zájem o služby poskytované prostřednictvím této sítě a na základě výsledků budeme plánovat další rozšířování sítě.“

K dnešnímu dni je tedy WiMAX Českých Radiokomunikací dostupný v těchto městech (pořadí dle spouštění, tučně jsou vyznačeny nově spuštěné lokality):

• Praha – Žižkov
  • Mariánské Lázně
  • Dvůr Králové nad Labem
  • Ostrava – Hošťálkovice

Přehledové mapy s pokrytím signálem technologie WiMAX a bližší informace naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz.

WiMAX síť pracuje v licencovaných kmitočtových pásmech, což zaručuje vysokou kvalitu a stabilitu poskytovaných služeb. Tato nejmodernější technologie navíc umožňuje poskytovat služby i tam, kde není přímá viditelnost na základnovou stanici. V porovnání s DSL nabízí technologie WiMAX výrazně větší dosah, takže služby jsou dostupné i v oblastech, kde to v případě technologie DSL není možné z důvodu příliš dlouhého telefonního vedení nebo jeho nedostupnosti. Prostřednictvím WiMAX sítě jsou poskytovány komplexní telekomunikační služby – vysokorychlostní přístup k internetu, hlas a data, jejichž parametry jsou volitelné a je možné nabízet jak nesymetrické, tak i symetrické rychlosti. České Radiokomunikace nabízejí služby s propustností až 5 Mb/s v obou směrech.

WiMAX je zkratka anglického označení „Worldwide Interoperability for Microwave Access“. WiMAX je otevřené řešení pro bezdrátový přístup v licencovaných pásmech, které díky vyspělým technologiím, vyššímu vysílacímu výkonu a použití směrových antén nabízí velký dosah signálu – teoreticky kolem 50 km při přímé viditelnosti a několik kilometrů v městské zástavbě při využití spojů bez přímé viditelnosti. Výhodou je rovněž vysoká kapacita připojení, kterou lze rozdělit mezi desítky klientů a každému z nich garantovat stabilní přenosovou rychlost. Další vlastností je zabudovaná podpora QoS. Řízení kvality služeb umožňuje na wimaxových spojích provozovat například IP telefonii nebo přenášet video v reálném čase a v dostatečné kvalitě.

České Radiokomunikace a.s. působí na českém trhu již 45 let. Stabilitu společnosti dokazuje její silné finanční zázemí a zkušenosti nabyté během dlouhé doby činnosti. České Radiokomunikace a.s. jsou největším expertem na trhu vysílacích služeb a jako první v České Republice, spustily jak veřejné, tak komerční digitální televizní vysílání. České Radiokomunikace nabízejí také telekomunikační služby pro velkoobchodní a korporátní zákazníky. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.

Lupa.cz: Kolik ČR platí za sledování elektronické komunikace?

Kolik ČR platí za sledování elektronické komunikace?

DigiZone.cz: Sat novinky: slovenská TV8 HD i ruský NTV Mir

Sat novinky: slovenská TV8 HD i ruský NTV Mir

DigiZone.cz: Skylink: zpožděný kanál Prima +1

Skylink: zpožděný kanál Prima +1

Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Vitalia.cz: Jak si užít Vánoce bez lepku

Jak si užít Vánoce bez lepku

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

DigiZone.cz: SES zajistí HD pro M7 Group

SES zajistí HD pro M7 Group

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček