ČTÚ rozhodl, že Český Telecom musí zaplatit TISCALI 23 miliónů korun

15. 2. 2006

[Tisková zpráva] Rozhodnutí se vztahuje na částku, kterou Český Telecom dlužil TISCALI za neuhrazené poplatky za terminaci vytáčeného připojení k internetu za období duben – červen 2005. TISCALI očekává stejné rozhodnutí v její prospěch ohledně dalších 43 miliónů korun za neuhrazená vyúčtování cen od července 2005 do současnosti.

Praha, 15. února 2006 – Český Telekomunikační Úřad (ČTÚ) rozhodl, že Český Telecom, dominantní telekomunikační operátor, je povinen uhradit 23 miliónů korun alternativnímu telekomunikačnímu operátorovi TISCALI Telekomunikace Česká republika. Rozhodnutí se vztahuje na částku, kterou TISCALI nárokuje na Českém Telecomu za neuhrazené poplatky za terminaci vytáčeného připojení k internetu v období duben – červen 2005.

V návaznosti na rozhodnutí ČTÚ, vydala TISCALI následující vyjádření generálního ředitele společnosti Naveeda Gilla: „TISCALI toto rozhodnutí ČTÚ velmi vítá. Rozhodnutí respektuje běžné procesní postupy ujednání při platebních sporech mezi operátory, kterými se však v tomto případě Český Telecom neřídil. Rozhodnutí je zároveň s plném souladu s cenovým rozhodnutím 04/PROP/2003, které stanovuje, že ceny za terminaci vytáčeného připojení k internetu musejí vycházet z nákladů operátora, v jehož síti je volání ukončeno. V neposlední řadě také rozhodnutí patřičně podporuje princip, kdy jsou jednotlivé strany povinny řádně plnit závazky plynoucí ze smluvních vztahů.

Český Telecom opakovaně tvrdil, že splňuje podmínky smlouvy a plní regulační procesní postupy. Z jasného vyjádření ČTÚ k této kauze však jednoznačně vyplývá, že tak Český Telecom nečinil.

Vzhledem k porušení plnění podmínek smlouvy s TISCALI ze strany Českého Telecomu a vzhledem k jeho neměnnému postoji v celé záležitosti i v následujícím období od července 2005 do současnosti, očekává TISCALI stejně příznivý průběh rozhodování ze strany ČTÚ proti Českému Telecomu i za toto následující období. Ke dni vydání rozhodnutí ČTÚ činila celková nárokovaná částka TISCALI u Českého Telecomu za neuhrazené propojovací ceny za terminaci vytáčeného připojení k internetu 66 miliónů korun.

Na základě rozhodnutí ČTÚ zamýšlí také TISCALI podat návrh na ÚOHS o udělení pokuty Českému Telecomu za zneužití svého dominantního postavení.“

TISCALI Telekomunikace Česká republika s.r.o. je součástí TISCALI S.p.A., se sídlem v italském Cagliari. Je jedničkou na trhu vytáčeného přístupu k internetu pro uživatele v domácnostech (zdroj: ZOČI, červen 2005), významným poskytovatelem širokopásmového připojení k internetu a výhodných hlasových služeb pro české uživatele, provozovatelem jednoho z nejuznávanějších českých internetových portálů a přední společností v poskytování internetových, datových a hlasových služeb firemním uživatelům. Informace o všech službách jsou dostupné na portále www.tiscali.cz, na webových stránkách pro firmy www.tiscali-business.cz, případně na lince Zákaznického servisu 800 184 184.

TISCALI S.p.A (Italská burza v Miláně, Euronext, Paříž: 005773) je přední evropskou nezávislou internetovou komunikační společností. Disponuje jednou z nejrozsáhlejších a nejpropojenějších sítí internetového připojení na světě a je schopna dodávat svým zákazníkům – domácnostem i obchodní klientele – komplexní škálu služeb od vytáčeného internetového přístupu a ADSL ke specifičtějším a technicky náročnějším produktům. Celková nabídka společnosti TISCALI zahrnuje nejen hlasové a portálové služby, ale i služby s přidanou hodnotou. K 30. září 2005 měla společnost TISCALI v Itálii, Německu, Nizozemsku, ve Velké Británii a České republice 4,8 milionů aktivních uživatelů. Celkem 1,48 milionu zákazníků využívalo technologii ADSL, z nichž přes 280 000 odebíralo samostatné služby. Webové stránky společnosti TISCALI najdete na adrese www.tiscali.com.

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu