CZ.NIC: Evropská komise aktrivně podporuje protokol IPv6

[Tisková zpráva] 27. května 2008 - agentura ČTK dnes informovala o výzvě Evropská komise členským zemím, aby do roku 2010 čtvrtina úřadů, průmyslových podniků a domácností využívala nový protokol IPv6. Chce tím předejít vyčerpání adresního prostoru stávajícího protokolu IPv4. Ten podle některých odborných odhadů vydrží maximálně tři roky. Poté internet přijde o možnost dále se rozšiřovat.

Sdružení CZ.NIC, správce domény .CZ, je na příchod protokolu IPv6 připraveno. Všechny systémy sdružení už v tuto chvíli běží zároveň na obou internetových protokolech a v případě přechodu na IPv6 bude registr českých internetových domén, který CZ.NIC spravuje, fungovat správně. Jeden ze základních předpokladů bezproblémového provozu českého internetu na novém protokolu je tak splněn. CZ.NIC věří, že iniciativa Evropské komise přispěje k nárůstu nabídky i poptávky po IPv6. Ty jsou totiž pro zajištění dalšího růstu internetu klíčové.

Na problém klesajícího počtu volných IP adres a pomalého zavádění nového internetového protokolu upozorňuje sdružení CZ.NIC již delší dobu. Naposledy v rámci samostatného bloku konference Internet & Technologie 08, kterou sdružení uspořádalo 20. května. Prezentace s dalšími informacemi k problematice IPv6 z této konference jsou k dispozici na http://www.nic­.cz/it08/.