CZ.NIC jako první pouští do datových schránek i mobilní telefony

Autor: 21971
19. 1. 2010

[Tisková zpráva] Praha, 19. ledna 2010 – Dostat se k obsahu datových schránek pomocí mobilního telefonu není v současnosti nic jednoduchého. K řešení této situace nyní částečně přispělo sdružení CZ.NIC, správce národní domény .CZ, které pro telefony postavené na linuxové platformě Maemo 5 vyvinulo prototyp aplikace sloužící k pohodlnému a bezpečnému mobilnímu připojení do systému datových schránek. Radovat se tak mohou především majitelé jedné z posledních novinek společnosti Nokia – její nedávno uvedený model N900 totiž právě Maemo 5 využívá. Třetí rozšířený prototyp aplikace DSGUI si lze zdarma stáhnout od dnešního dne na adrese http://labs.nic.cz/datove-schranky.

„Problém současného webového rozhraní datových schránek spočívá v tom, že umožňuje odesílat zprávy pouze s nainstalovaným rozšířením pro MS Windows – 602 XML Form Filler. Proto jsme se rozhodli vyvinout aplikaci, která bude na nejrůznějších alternativních systémech včetně těch mobilních poskytovat plnou funkcionalitu a nebude toto proprietární rozšíření potřebovat.“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Vývoj řešení pro přístup do datových schránek především z otevřených operačních systémů má na starosti výzkumné centrum Laboratoře CZ.NIC, které je od konce loňského srpna součástí sdružení CZ.NIC. Aplikaci DSGUI tak lze nyní úspěšně použít kromě systému Maemo 5 i na několika linuxových distribucích, FreeBSD a dále na OS Windows XP, Vista a 7 a na MacOS X.

„Otevřená platforma Maemo 5 nabízí široké možnosti jak vývojářům, tak i samotným uživatelům,“ říká Petr Kasa, ředitel Nokia ČR a SR. „Aplikace pro přístup k datovým schránkám je výbornou ukázkou toho, jak je pro vývojáře snadné přijít v krátké době s praktickým nástrojem, který řeší konkrétní problém velkého množství uživatelů,“ dodává.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 65 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Lupa.cz: Na koho se v Křišťálové Lupě nedostalo?

Na koho se v Křišťálové Lupě nedostalo?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO