CZ.NIC představuje tým pro řízení převodu správy domény CZ na nový systém

[Tisková zpráva] Převod správy domény na nový systém spravovaný přímo sdružením CZ.NIC vyžaduje součinnost oddělení vývoje, správy a provozu systému i technické podpory.

Praha, Česká republika 5. června 2007 – Sdružení CZ.NIC, správce národní domény CZ, představuje vedoucí oddělení, kteří budou řídit převod správy domény CZ od outsourcingového partnera sdružení na nový systém, vyvinutý a spravovaný přímo sdružením CZ.NIC. Vývoj nového registračního systému řídí Jaromír Talíř, vedoucí vývoje. Za provoz systému centrálního registru je odpovědný technický ředitel Ondřej Surý. Za komunikaci s registrátory, technickou podporu pro držitele domén a nepřetržitou dostupnost domény CZ odpovídá provozní ředitel Martin Peterka.

Martin Peterka (*1969), provozní ředitel sdružení CZ.NIC, zodpovídá za každodenní, bezchybný provoz registru doménových jmen CZ, dohlíží na práci operátorů zákaznické podpory a pomáhá řešit závažné problémy držitelů domén, je kontaktní osobou sdružení pro registrátory domén a rovněž se podílí na dalším vývoji registračního systému, především při zohledňování požadavků registrátorů a držitelů domén. Martin Peterka je také zástupcem výkonného ředitele sdružení CZ.NIC.

Martin Peterka pracuje ve sdružení CZ.NIC od roku 2003, na provozu domény CZ se však podílí mnohem déle. V letech 1999–2003 řídil projekt správy domény CZ ve společnosti KPNQwest Czechia, která pro sdružení CZ.NIC zajišťovala provoz domény CZ. Po absolutoriu oboru Automatizované systémy řízení na strojní fakultě VUT Košice v roce 1993 pracoval Martin Peterka na vývoji informačního systému řízení výroby ve společnosti VSŽ Informatika. Martin je ženatý, ve volném čase se věnuje cyklistice, lyžování a vaření, mluví plynně anglicky.

Ondřej Surý (*1977), technický ředitel sdružení CZ.NIC, je se svým týmem zodpovědný za technickou infrastrukturu a provoz systému centrálního registru domén, spolupracoval na návrhu nového registračního systému a podílí se i na jeho dalším rozvoji.

Potřebné znalosti získal Ondřej Surý studiem informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zkušenosti ze světa internetových domén nasbíral během práce ve společnosti ACTIVE 24 (dříve Globe Internet) v letech 1998–2005. Ve sdružení CZ.NIC pracuje od roku 2005. Ondřej je svobodný, rád se věnuje charitativním projektům, hře na piano a je rovněž zakladatelem českého lokálního týmu Ubuntu Linux. Mluví anglicky a francouzsky.

Jaromír Talíř (*1976) řídí jako vedoucí vývoje tým programátorů sdružení CZ.NIC, kteří pracují na vývoji nového registračního systému pro správu domény CZ.

Již při studiu informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze začal Jaromír Talíř pracovat jako programátor v telekomunikační společnosti IPEX na vývoji interního informačního systému. Na této pozici strávil osm let. Do sdružení CZ.NIC přišel v roce 2006. Jaromír je svobodný, mezi jeho koníčky patří sport (fotbal, volejbal), společenský tanec a zajímá se také o historii. Mluví plynně anglicky.

„Sdružení CZ.NIC čekají v následujícím období náročné úkoly při přechodu na nový systém pro správu domény CZ,“ řekl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC. „Jsem přesvědčený, že náš tým zvládne migraci bez problémů a umožní tak všem registrátorům i držitelům domén využít výhody nového systému.“

Nový systém pro správu domény CZ
Nový systém pro registrace a správu domény CZ bude spuštěn 1. října 2007. Díky převodu systému registru z outsourcingového partnera zpět na sdružení CZ.NIC se zefektivní celý provoz registru domény CZ, čímž se výrazně sníží i náklady sdružení na jeho provoz. Pravidla pro registraci domén CZ se ještě více zjednoduší.

Nový systém pro registraci a správu domén vyvinulo a provozuje sdružení CZ.NIC, od září 2006 na něm již běží registrace domén ENUM.

Další podrobnosti o převodu správy domény CZ na nový systém budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách sdružení CZ.NIC na adrese http://nic.cz.

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

Vitalia.cz: Test na HIV je zdarma i za pět set

Test na HIV je zdarma i za pět set

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Pamlsková vyhláška bude platit jen na základkách

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem