Sdružení CZ.NIC se podílí na prosazování DNSSEC ve světě, stalo se členem DNSSEC Industry Coalition

15. 5. 2009

[Tisková zpráva] 14. května, Praha – Od dnešního dne je sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, členem organizace, která se stará o prosazování bezpečnostní technologie DNSSEC na mezinárodní úrovni. Úkolem DNSSEC Industry Coalition, jež sdružuje odborníky ze všech kontinentů, je jednotně postupovat při prosazování a zavádění DNSSEC u všech potenciálních uživatelů, mezi kterými nechybí ani doménové registry, a to jak generické, tak především národní. Česká republika je jednou z šesti zemí na světě využívajících bezpečnostní technologii DNSSEC pro svou národní doménu.

„Jsme rádi, že existuje taková organizace, která pomáhá v šíření povědomí o DNSSEC a v zavádění této technologie do praxe. V rámci této organizace se chceme podílet na vytváření jednotné vizuální identity související s touto technologií. Dále máme v plánu se věnovat řešení technických problémů a překážek, které se zaváděním DNSSEC souvisejí, které mu brání. V budoucnosti chceme například připravit testování modemů a jiných hardware vybavení a zjistit tak, zda tato zařízení chrání jejich majitele před možnými útoky,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Se vstupem do DNSSEC Industry Coalition se sdružení CZ.NIC stalo zároveň členy dvou pracovních skupin. První z nich (Outreach Working Group) kontaktuje různé oborové asociace, v jejichž zájmu je i internetová bezpečnost. Mezi ně patří například bankovní asociace nebo asociace zastřešující on-line platby. Druhá pracovní skupina (Tools & Applications Working Group) má za cíl analyzovat různé nástroje a aplikace, které jsou v současnosti pro implementaci DNSSEC dostupné. Více informací o sdružení DNSSEC Industry Coalition včetně seznamu členských organizací najdou zájemci na internetové adrese http://dnssec­coalition.org. Technologie DNSSEC chrání v tuto chvíli 804 domén s koncovkou .CZ. Pro ochranu svou a svých zákazníků ji v České republice využívá například jedno z největších internetových knihkupectví (Kosmas.cz), informační server Lidovky.cz nebo společnost Internet Info.

O technologii DNSSEC
DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost služby doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.nic.cz nebo www.dobradomena.cz, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech. Sdružení CZ.NIC, jako správce registru domén .CZ a ENUM, zavedlo tuto bezpečnostní technologii pro držitele těchto domén a uživatele českého internetu v roce 2008. Více informací na internetové adrese www.nic.cz/dnssec/.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 60 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře