CZ.NIC založil vlastní výzkumné a vývojové centrum zaměřené na internetové technologie

27. 8. 2009

[Tisková zpráva] Praha 27. srpna 2009 – Cílem projektu Laboratoře CZ.NIC je hledat možné problémy spojené s bezpečností a stabilitou internetu, navrhovat jejich řešení, vyvíjet vlastní nástroje na rozvoj internetové infrastruktury a spolupracovat na mezinárodní úrovni s dalšími organizacemi odpovědnými za provoz a správu základních internetových systémů. Za vznikem centra stojí sdružení CZ.NIC, správce národní domény .CZ.

Zaměstnanci Laboratoří CZ.NIC se budou věnovat především vývoji a výzkumu, který je zaměřený na systém doménových jmen (DNS) a bezpečnostní technologii DNSSEC. Vedle těchto technologií bude pozornost věnována také implementaci síťového protokolu IPv6, který řeší problém s docházejícím počtem volných IP adres nezbytných pro připojení k internetu, dále základním směrovacím protokolům, jež řídí toky v síti internet, a technologiím na ochranu proti nevyžádané poště; ty by měly přispět ke zvýšení přesnosti při identifikaci nevyžádané pošty.

„Hlavní projekty, na nichž v současnosti pracujeme, souvisí s bezpečnostní technologií DNSSEC. Jedná se především o zrychlení postupů souvisejících s podepisování DNS záznamů. Dále vyvíjíme nástroj pro kontrolu kompatibility domácích sítí s technologií DNSSEC,“ přiblížil Ondřej Surý, vedoucí Laboratoří CZ.NIC. „Tyto projekty mají pomoci především uživatelům DNSSEC a umožnit jim snadnější kontrolu, správu a použití podepsaných domén.“

Aktivity Laboratoří CZ.NIC se opírají i o mezinárodní spolupráci, například s organizacemi IETF (Internet Engineering Task Force), IANA (Internet Assigned Numbers Authority) či DNS OARC (DNS Operations, Analysis, and Research Center). Hlavním účelem spolupráce bude testování nových nástrojů určených pro rozvoj internetu v odlišných prostředích různých registrů národních domén. „V Laboratořích CZ.NIC pracuje v tuto chvíli pět lidí. Vedoucím nového oddělení je Ondřej Surý, který dosud zastával pozici Technického ředitele sdružení CZ.NIC. Na jeho místo se tak díky novému Ondřejovu zařazení přesouvá Jaromír Talíř, dosavadní Vedoucí vývojového týmu. Jaromír bude od teď odpovídat jak za tým programátorů, tak nově i administrátorů,“ dodal Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 60 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

Lupa.cz: Propustili je z Avastu, už po nich sahá ESET

Propustili je z Avastu, už po nich sahá ESET

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET