CZ.NIC zavádí nový systém pro správu domény CZ

[Tisková zpráva] Velkoobchodní cena registrace domény CZ od října 2007 výrazně poklesne, podmínky registrace se zjednoduší

Praha, Česká republika – 26. března 2007 – Sdružení CZ.NIC, správce národní domény CZ, zavádí nový systém pro registrace a správu domény CZ. Nový systém, vyvinutý sdružením CZ.NIC, bude spuštěn 1. října 2007. Od stejného data také, díky nižším nákladům na správu nového systému, výrazně poklesne velkoobchodní cena registrace domény CZ. Pravidla pro registraci domén CZ se ještě více zjednoduší.

Současný systém pro registraci a správu domén provozuje od roku 2003 společnost T-Systems PragoNet, a.s., jako outsourcingový partner sdružení CZ.NIC. Od 1. října 2007, kdy končí současná outsourcingová smlouva s T-Systems PragoNet, přeberou plnou provozní zodpovědnost za provoz registračního systému přímo zaměstnanci sdružení CZ.NIC. Rozhodnutí o převodu registračního systému do správy sdružení CZ.NIC pramení z ekonomických i strategických důvodů.

„Také díky celkovému zjednodušení registračního systému bude provoz podstatně efektivnější, což nám umožní snížit velkoobchodní cenu registrace domény CZ přibližně o 50 procent,“ řekl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC. „Cena roční registrace domény CZ vychází z výše nákladů sdružení na její správu, novou výši ceny registrace, platnou od 1. října, zveřejníme do konce letošního června.“

Nižší cena pro držitele domén
Pro držitele domén bude nový systém představovat především výrazně nižší cenu za roční registraci domény CZ a rovněž i jednodušší a srozumitelnější pravidla při registraci domén.

Zjednodušení a zrychlení registrací
Registrátorům domén přinese nový registrační systém především zjednodušení podmínek registrace a zrychlení doby odezvy systému. Registrace nových domén bude probíhat v reálném čase, zájemce o doménu se tedy dozví výsledek registrace během okamžiku.

Nový systém pro registraci a správu domén vyvinulo sdružení CZ.NIC, od září 2006 na něm již běží registrace domén ENUM. Pro ostatní registrátory domén CZ bude přechod na nový registrační systém znamenat změnu datového modelu, migraci dat o držitelích domén do nové databáze a drobné změny vlastních registračních systémů.

„Nutné investice do změny vlastních systémů budou registrátorům kompenzovány zjednodušením komunikace a pravidel registrace a samozřejmě i nižší cenou registrace domény, která jistě povzbudí poptávku po registracích,“ dodává Martin Peterka, provozní ředitel sdružení. „Zkušenosti registrátorů domén ENUM, kteří již nový registrační systém používají, hovoří o přijatelné výši investic do úpravy jejich systémů.“

Další podrobnosti o převodu správy domény CZ na nový systém budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách sdružení CZ.NIC na adrese http://www.nic.cz.

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: Co se dá měřit přes Internet věcí

Co se dá měřit přes Internet věcí

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla