DC Concept oslavuje IT projekt roku 2009

[Tisková zpráva] 10.března 2010 – Hitem loňské IT sezóny se stal jednoznačně projekt ISDOC (Information System Document), u jehož zrodu stála i společnost DC Concept. Na svém kontě má již řadu ocenění mimo jiné „cenu ministerstva vnitra za přínos rozvoje ICT ve veřejné správě“ či nově výhru v soutěži „IT projekt roku 2009“.

Elektronická fakturace byla jedním z důležitých projektů, který si dal za cíl snížit časové i finanční náklady při nejběžnějším obchodním styku – fakturaci. Sdružení pro informační společnost tak vyslyšelo řadu firem, které volaly po možnosti elektronické výměny faktur a nabídlo jim nový formát fakturování, který vychází z mezinárodního standardu UBL 2.0. (Universal Business Language). Přestože se jedná o mezinárodní standard, je upraven na míru českým potřebám, například možnosí vystavování daňového dokladu k zaplacené záloze.

QI plně podporuje elektronickou fakturaci a nabízí ji zdarma všem uživatelům QI již od 1.10.2009. Faktury přijaté se snadno zkontrolují, bez potřeby tisknout projdou schvalovacím řízením a dále se s nimi pracuje obvyklým způsobem. Odpadají všechny činnosti spojené s jejich přepisem i s předáváním mezi odděleními v papírové podobě. „Přijaté faktury jsem musela zapisovat do systému, tištěné předkládat ke schvalování, vydané faktury zase tisknout, odnášet na poštu. V době technologických vymožeností považuji tyto kroky za zbytečné plýtvání času i peněz.“, vyjádřila se k fakturaci pomocí ISDOC účetní společnosti DC Concept, Pavlína Tichá.

Při exportu faktur se doklad v systému založí standardním způsobem. Rozdíl je však ve všech následujících krocích. Pomocí tlačítka se exportuje do formátu isdoc, nemusí se tisknout, razítkovat, ručně podepisovat, odpadá nadepisování obálek i platby za odeslání poštou. K faktuře se přidají další dokumenty v různých formátech, potvrdí se elektronickým podpisem a je odeslána buď přímo, přes datové schránky nebo přes FTP.

Příjemce fakturu obdrží obratem a ihned po otevření vidí pomocí barevných značek, zda s fakturou nebylo manipulováno a zda je řádně potvrzená. Informační systém QI obsahuje několik kontrolních mechanismů, které si při importu spustí. Po řádné kontrole jsou automaticky vytvořeny položky dokladu, účetní a daňové položky a v případě, že je v systému nastavena i předkontace, jsou položky předkontovány. Vytvořený doklad je následně uložen do seznamu a je možné s ním dál pracovat.

O společnosti DC Concept
Společnost DC Concept je přední český výrobce podnikového softwaru pro střední a velké společnosti. Jejím hlavním produktem je informační systém QI, který používá více než 500 firem z oblasti výroby, služeb, maloobchodu, velkoobchodu a distribuce. Společnost disponuje unikátní technologií pro vývoj informačních systémů, díky které garantuje zákazníkům nadčasové a komplexní řešení. Jako jediný český výrobce informačních systémů získala ocenění Top 100 Vendors časopisu IT Week.

Cílem společnosti DC Concept je usnadňovat lidem práci s informacemi.