Diakritika v doméně .eu: Nejoblíbenější je v Německu, Česko je druhé

[Tisková zpráva] Praha/Brussel 15. prosince – www.žluťoučkýkůň.eu – i takovou doménu si lze zaregistrovat díky systému IDN, který před rokem pod doménou .eu spustilo sdružení EURid. Za prvních dvanáct měsíců jeho provozu vzniklo 68 tisíc IDN .eu domén, přičemž největší, 46procentní podíl patří německým IDN doménám. Následuje Česká republika s 15 procenty a Polsko s 5 procenty.

Jen v prvním měsíci po spuštění systému IDN vzniklo přes 50 tisíc těchto domén. Od ledna 2010 pak počet IDN domén zaznamenává pozvolný, ale stabilní růst.

90 procent všech IDN domén pod .eu používá latinku s diakritickými znaménky, zbylých 10 procent si téměř rovnoměrně rozdělila řecká abeceda a cyrilice. Nejčastěji se mezi znaky s diakritikou vyskytují ü, ä a ö, v případě českých IDN .eu domén je to í.,“ říká oblastní manažerka EURid pro střední Evropu Regina Fuchsová.

Pokud jde o registrace domén, nejvíce jich zprovoznili němečtí registrátoři (40 procent), 12 procent IDN .eu domén je registrováno v České republice a 8 procent v Rakousku. V České republice nabízí registrace IDN celkem deset z českých .eu akreditovaných registrátorů.

IDN pod .eu rostou zhruba stejným tempem jako ostatní registrace .eu. Především držitelé z řad firem oceňují, že názvy s IDN jsou intuitivní a mohou dobře vystihnout zaměření webu v přirozeném jazyce.

Zabýváme se výrobou nábytku na míru a naše doménová jména skříně.eu a ložnice.eu tato kritéria plně splňují," dodává Jaroslava Plachá, jednatelka společnosti ANP a jedna z držitelek .eu IDN domén¨.

Více informací k systému IDN pod doménou .eu lze nalézt na internetové adrese www.eurid.eu/en/eu-domain-names/idns-eu

O.eu a EURid

Doména .eu se řadí mezi deset největších internetových domén nejvyšší úrovně na světě a poskytuje 500 milionům lidí v 27 zemích EU nástroj pro budování evropské internetové identity. Od spuštění domény .eu v roce 2005 se zaregistrovalo přes 3 miliony doménových jmen s touto koncovkou. Mezi společnosti, které doménu .eu zvolily jako vyjádření evropské identity, patří například Bridgestone, Century 21, Hyundai, MAN Group, Microsoft či UniCredit Group.

EURid je neziskovou organizací, kterou Evropská komise vybrala, aby spravovala doménu nejvyšší úrovně .eu. EURid spolupracuje s více než 850 akreditovanými registrátory a poskytuje podporu v 23 oficiálních jazycích EU. EURid má centrálu v Bruselu (Belgie) a regionální pobočky v Praze, Pise a Stockholmu. Více informací na http://www.eu­rid.eu.