Dimension Data spouští informační mikroportál Cloud.cz

[Tisková zpráva] PRAHA – 7. dubna 2010 – Společnost Dimension Data, přední poskytovatel IT služeb a řešení, ve spolupráci se společnostmi Cisco Systems a EMC Czech Republic spustila český internetový mikroportál Cloud.cz. Společnost Dimension Data přichází s tímto projektem, aby rozšířila informační zdroje o problematice cloud computingu, virtuálních datových centrech, poskytování IT formou služby a aby vytvořila otevřený prostor pro původní české odborné příspěvky. Server Cloud.cz je určen zejména technologickým odborníkům a zájemcům o velké téma, které hýbe současným IT světem.

„Jednou z hlavních služeb společnosti Dimension Data je navrhování a budování datových center za použití posledních dostupných technologií. Cloud computing se stal často skloňovaným slovním spojením při diskusi o budoucnosti datových center. Samotný pojem bývá nezřídka vnímán i jako prostá marketingová etiketa, ale faktem je, že za fenoménem cloudových služeb stojí velmi sofistikované technologie a postupy a samotné ´IT as a Service´ je nezpochybnitelným trendem.“ říká Zbyszek Lugsch, Solution Manager z Dimension Data. „Naším cílem bylo vytvořit internetové stránky, které návštěvníkům nabídnou hodnotné technologické informace bez nadbytečných marketingových klišé. Věřím, že krátká a edukativně pojatá videa od předních odborníků slouží tomuto účelu optimálně. Prezentována jsou zde samozřejmě všechna témata bezprostředně související s cloud computingem jako virtualizace, infrastruktura, služby, dostupnost, správa a neposlední v řadě i studie renomovaných společností,“ dodává Z. Lugsch.

Cloud computing lze charakterizovat jako infrastrukturu, která poskytuje univerzální výpočetní a úložný prostor pro data a aplikace dostupné prostřednictvím síťových prostředků odkudkoliv. Dnes se již tato problematika dělí dle způsobu použití a dle umístění technologie a její kontroly na veřejný, soukromý, hybridní a komunitní cloud computing.

Cloud computing je schopen poskytovat IT služby na různých úrovních. Setkat se tak lze s poskytováním infrastruktury jako služby (IaaS – Infrastructure as a Service), při které je typicky zajišťována virtualizace serverů, nebo s nabízením platformy jako služby (PaaS – Platform as a Service), kdy poskytovatel nabízí kompletní platformu pro provozování služby.

Velmi často zmiňované je poskytovaní softwaru jako služby (SaaS – Software as a Service), kdy je aplikace pouze pronajímána a provozována prostřednictvím webového prohlížeče. Pro většinu moderně uvažujících organizací je zejména SaaS principem, který s rostoucí dynamikou zavádějí jako součást poskytování vnitropodnikových IT služeb.

Mikroportál Cloud.cz se bude věnovat problematice především z odborného hlediska, bude přinášet zajímavé technické informace od partnerů portálu a pro dotváření celkového přehledu zde budou publikovány i zprávy významných analytických společností.

O společnosti Dimension Data
Dimension Data (LSE:DDT) je specializovaným mezinárodním poskytovatelem IT služeb a řešení. Klientům pomáhá plánovat, budovat, podporovat a řídit jejich IT infrastrukturu. Dimension Data poskytuje své odborné zkušenosti v oblastech budování sítí, bezpečnosti, ukládání dat a technologií pro kontaktní centra. Díky unikátním schopnostem v oblasti konzultací, integrace a řízení služeb vytváří společnost jedinečná klientská řešení. www.dimension­data.com/cz

O společnosti Cisco Systems
Společnost Cisco Systems je přední světová společnost v oblasti síťových technologií, které transformují možnosti připojení, komunikace a spolupráce lidí. Další informace o společnosti Cisco naleznete na webu na adrese www.cisco.cz. Novinky, informace a tiskové zprávy naleznete na webu v sekci Tiskové centrum.

O společnosti EMC
Společnost EMC Czech Republic je tuzemskou pobočkou americké společnosti EMC Corporation, vedoucí světové firmy v oblasti produktů, služeb a řešení pro ukládání a správu informací. V České republice je EMC zastoupena od roku 1999 a mezi její klienty patří mimo jiné přední české telekomunikační společnosti a finanční instituce. Informace o produktech a službách společnosti EMC naleznete na adrese www.EMC.com.

Lupa.cz: Co se dá měřit přes Internet věcí

Co se dá měřit přes Internet věcí

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...