Do tří let bude většina firem využívat cloud computing

21. 12. 2010

[Tisková zpráva] Téměř polovina IT odborníků věří, že datová centra sníží náklady až o 49 procent

Praha, 16. prosince 2010 – Až 88 procent IT manažerů předpokládá, že do tří let budou jejich firmy využívat privátní či veřejné cloudové služby. Třetina z nich plánuje cloud computing zavést do jednoho roku. Mobilní přístup k informacím, virtualizace, unified data center, virtualizace desktopů a cloud computing patří k největším trendům, které se v oblasti datových center dají očekávat. Největší výzvu představuje podle IT odborníků zajištění bezpečnosti. Vyplývá to ze studie Connected World Report zaměřené na cloud computing, virtualizaci a datová centra, kterou zpracovala společnost Cisco.

Cloud Computing

Podle studie Connected World Report, kterou zveřejnila společnost Cisco, uvedlo 18 procent respondentů, že v současné době využívá cloud computing. V Německu a Brazílií je takových firem nejvíce (27 procent). Více než třetina (34 procent) respondentů plánuje ve firmě zavést cloudová řešení. Velká většina (88 procent) IT manažerů předpokládá, že budou do tří let některá firemní data a aplikace ukládat do privátního nebo veřejného cloudu. Třetina manažerů (34 procent), kteří plánují užívat veřejný cloud, ho plánuje zavést do jednoho roku a 44 procent předpokládá, že se tak stane do dvou let.

Virtualizace

Oblast virtualizace serverů  není ještě podle studie plně rozvinuta. Pouze 29 procent respondentů uvedlo, že více než polovina jejich produkčních serverů je virtualizovaná. Mezi hlavní důvody, proč přejít na virtualizaci patří podle 30 procent respondentů zvýšení flexibility IT procesů, druhou výhodou je podle 24 procent možnost optimalizovat zdroje a snížit tak náklady.

Respondenti se rovněž vyjadřovali k úskalím, které virtualizace může přinést. Mezi problematické oblasti pak řadí bezpečnost (20 procent), spolehlivost (18 procent), zavádění procesů pro virtualizované prostředí (16 procent) a jeho správu (16 procent). Na druhou stranu 40 procent respondentů očekává, že datová centra sníží náklady o 25 až 49 procent.

Datová  centra

Studie se rovněž zaměřila na problematiku datových center. IT manažeři se nejvíce v této oblasti obávají bezpečnosti, výkonu, spolehlivosti a rozpočtu na údržbu a správu. Mezi hlavní trendy, které se v oblasti datových center dají očekávat, patří podle respondentů mobilní přístup k informacím, virtualizace (32 procent), unified data center (29 procent), virtualizace desktopů (27 procent) a cloud computing (17 procent).

IT manažeři byli v rámci studie požádáni, aby určili, které trendy budou mít největší dopad na jejich datová centra v průběhu příštích tří let. Dva z pěti (40 procent) uvedli, že nejvýznamnějším trendem bude nárůst množství aplikací a dat. Podle 39 procent to bude bezpečnost a řízení rizik, snižování nákladů uvedlo 34 procent.

Studie se zaměřila i na oblast unified computingu. Ačkoliv se jedná o velmi novou technologii, tak již 19 procent IT odborníků unified computing vyzkoušelo či zavedlo. Dalších 41 procent tak plánuje učinit do jednoho roku.

Datová centra přinášejí i nové pracovní příležitosti pro IT odborníky. Přibližně 50 procent respondentů předpokládá, že díky spolupráci mezi týmy, které předtím pracovaly odděleně, vzrostou pracovní příležitosti v oblasti IT během příštích tří let. Téměř polovina (43 procent) věří, že k tomu přispějí především školicí a certifikačních programy určené pro manažery datových center.

O studii

Studie Connected World Report vychází z výzkumu, kterého se zúčastnilo 2600 pracovníků a IT manažerů v 13 zemích – USA, Mexiko, Brazílie, Velká Británie, Francie, Španělsko, Německo, Itálie, Rusko, Čína, Indie, Japonsko a Austrálie. Studii realizovala pro společnost Cisco americká firma  InsightExpress.

Celou studii najdete zde:

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?