Elektronická zapisovatelka, které neodoláte!

3. 12. 2008

[Tisková zpráva] Praha, 3. prosince 2008 – Za účasti zástupců médií proběhla tisková konference, na které společnost NEWTON Technologies, a.s. a Technická univerzita v Liberci představily společný projekt, který v současnosti uvádějí na trh.

Aplikaci pod výstižným názvem Elektronická zapisovatelka, která převádí mluvené slovo na text,. představil Petr Herian ze společnosti NEWTON Technologies. „Program na převod řeči do textu pracuje s největším slovníkem dostupným pro spojité diktování (tj. diktování běžnou plynulou řečí) v České republice. Obsahuje přes 330.000 nejčet­nějších českých slov a slovních tvarů, které pokrývají běžné texty z téměř 98 %. Díky vazbě na pravidelný monitoring médií se slovní zásoba i kontext neustále aktualizuje a vylepšuje,“ zdůraznil Petr Herian .

Systém, jehož vývoj trval patnáct let, vytvořili vývojáři z Technické univerzity v Liberci, poslední 3 roky na jeho vývoji spolupracovala společnost Newton Media.

Program je už od listopadu v prodeji, základní verze včetně roční aktualizace stojí 24.600 korun. „Používají jej zejména soudci, advokátní kanceláře, lékaři, překladatelé, zapisovatelky…, všichni kdo diktují více než jeden odstavec. Jednáme také s policií, která by mohla program dobře použít,“ doplnil Herian. Elektronickou zapisovatelku využívají například i na střední škole v Nymburce pro výuku neslyšícího chlapce.

Vedoucí výzkumného týmu technické univerzity v Liberci Jan Nouza představil přepisovací aplikaci NewtonDictate. Tato aplikace snímá plynule mluvenou řeč, ve zlomcích vteřiny ji porovnává se svým slovníkem a s využitím kontextu vypisuje text.

„Přepis se odehrává přímo při diktování, běžnou srozumitelnou mluvu tento systém přepíše bez větších chyb,“ uvedl Nouza. Případné chyby se dají ihned v textu opravovat.

Program se nedopouští klasických překlepů, má nástroje pro snadnou opravu a editaci textu. Program jednoduše naučíte rozpoznávat nová slova, fráze i hlasová makra.

Funguje pro jakýkoliv zdravý hlas, je možná adaptace na uživatele. Diktovat lze také do připravených formulářů nebo do libovolného místa v textu.

„Aplikace funguje i jako diktafon. Řeč nahrává, automaticky přepisuje, přičemž kteroukoliv část přepisu si lze kdykoliv přehrát a v případě potřeby snadno opravit,“ doplnil Nouza.

Program využívá několik slovníků, kromě obecného také lékařský a právnický. Obecný slovník má 330.00 hesel, právnický 300.000 a lékařský 100.000. Slovníky se pravidelně aktualizují.

Program funguje na dnes běžně dostupných počítačích, které by neměly být starší než dva roky. Kromě mikrofonu není nutné žádné speciální vybavení.

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Udávání a účtenková loterie, hloupá komedie

Udávání a účtenková loterie, hloupá komedie

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?