Elektronizace zdravotnictví na dobré cestě

7. 10. 2009

[Tisková zpráva] Praha, 6. října 2009 – Firma Aquasoft, která se specializuje na vývoj a implementaci informačních a komunikačních technologií, v uplynulých dnech představila pozitiva zavedení ePreskripce v ČR. Cílem elektronizace zdravotnictví je zefektivnit poskytování zdravotních služeb v ČR i EU, a tak přispět k lepšímu zdravotnímu stavu občanů.

Přínosy zavedení ePreskripce v ČR Aquasoft prezentoval v rámci semináře s názvem „Úspešné zavedenie ePreskripcie ako jednej zo štartovacích priorít stratégie eHealth“, který proběhl v druhé polovině září v Bratislavě. Semináře se účastnila řada odborníků, kteří diskutovali o výhodách i problémech, souvisejících s eHealth v celoevropském kontextu.

Centrální úložiště receptů, pro něž Aquasoft dodával aplikační software, je prvním z řady plánovaných projektů v rámci národní koncepce eHealth. Projekt byl úspěšně zrealizován pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), v současnosti je k němu připojena cca polovina lékáren. MUDr. Zdeněk Hřib, Senior Business Consultant společnosti Aquasoft a zároveň jeden z předních odborníků na bezpečnost pacientů v ČR, k tomu doplňuje: „eHealth je souhrnný název pro řadu nástrojů, založených na informačních a komunikačních technologiích, které podporují a zlepšují prevenci, diagnostiku, léčbu, sledování a řízení zdraví a životního stylu.“ Elektronické zdravotnictví dále zahrnuje například komunikaci a předávání zdravotnické dokumentace mezi pacienty, poskytovateli a plátci zdravotní péče, a související nástroje k jednoznačné identifikaci komunikujících účastníků a zajištění důvěrnosti komunikace.

Cílem národního projektu eHealth je přispět k lepšímu zdravotnímu stavu občanů České republiky, zefektivnit poskytování zdravotních služeb občanům ČR i EU a tím v konečném důsledku zvyšovat kvalitu této péče a bezpečí pacientů. Jak uvádí MUDr. Zdeněk Hřib, „ePreskripce významně přispěje ke zvýšení bezpečnosti, informovanosti a komfortu pacientů a současně nabízí potenciál značných úspor v oblasti úhrad léků ze zdravotního pojištění.“ Další výhodou oproti stávajícímu, tedy neelektronizovanému systému, je omezení chybovosti a zneužívání léčiv.

Díky elektronické preskripci bude mít lékař a lékárník se souhlasem pacienta k dispozici správné informace o lécích, které pacient užívá, a tedy možnost mnohem lépe zhodnotit případná rizika jím navrhované léčby. „Data z centrálního úložiště budou cenným aktivem pro sledování rizik nadužívání léčivých přípravků, ale i zdrojem dat v prevenci a kontrole vzniku antibiotické rezistence“, říká MUDr. Zdeněk Hřib.

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu