eMerite.cz: Podíl vyhledávače Seznam stále stoupá na úkor Centra a Atlasu

eMerite.cz: Podíl vyhledávače Seznam stále stoupá na úkor Centra a Atlasu

Praha, 29. srpna 2005

Z dlouhodobého monitoringu návštěvnosti internetových serverů společností eMerite vyplývá, že podíl návštěv příchozích z vyhledávače Seznam.cz na jiné weby stále stoupá v neprospěch vyhledávačů Centrum.cz a Atlas.cz. V současné době tvoří odkazy z Centra a Atlasu obvykle pouze třetinu návštěv, které na dané weby přivádí sám Seznam.

Konkrétní podíly odkazů z vyhledávačů poskytly ke zveřejnění klienti společnosti eMerite: Středočeský kraj (Kr-stredocesky.cz), informační server hlavního města Prahy (Praha-město.cz) a výrobce cereálií Emco (Emco.cz). Uvedené weby odebírají poradenské analýzy uživatelského chování návštěvníků internetových stránek eMerite Doložíme pravidelně již druhým rokem, a proto lze snadno sledovat kontinuální vývoj podílů jednotlivých vyhledávačů.

Portál Středočeského kraje zaznamenává dlouhodobě stálý vzestup přínosu Seznamu. Od září do listopadu 2004 činil jeho podíl 18,7 % na návštěvách (přístupech, sessions) na Kr-stredocesky.cz, v prvním čtvrtletí letošního roku 19,5 % a ve druhém kvartálu to již bylo 23 %. Naproti tomu podíly Centra a Atlasu spíše stagnují: Centrum se pohybuje v rozmezí 4,2 – 6,5 %, Atlas od 1,4 do 1,7 %.

Podobnou situaci lze sledovat i na webu Emco.cz. Osm procent návštěv přivedl v období od prosince 2004 do února 2005 na web Seznam. V prvním čtvrtletí 2005 to bylo 7,5 % a ve druhém již 10,5 %. Ani Atlasu ani Centru se v té době nepodařilo dosáhnout hranice 2 %.

Server Praha-mesto.cz vybočuje ze standardu, jemuž odpovídají údaje předchozích dvou webů. Od července do prosince 2004 zaujímal Seznam 4,7 % návštěv, od února do března 2005 to bylo 4,4 % a v březnu až dubnu přivedl na web pouze 2,3 % návštěv. Na Centrum a Atlas zbyl v období loňského roku podíl 2,1 %, v únoru 2005 šlo o 2,1 % a v březnu se oba minoritní prohlížeče dostaly na 2,4% podíl. Tento se stav je však dán tím, že v březnu byl spuštěn rekonstruovaný web, jehož stránky nebyly krátce po spuštění zaindexovány ve vyhledávačích. Tato výjimka z výše popsaného standardu ukazuje, že podíly jednotlivých vyhledávačů závisí na různých okolnostech, mj. na míře propagace každého webu apod. Přesto lze tvrdit, že nejobvyklejším poměrem podílu Seznamu vůči součtu podílů Centra a Atlasu je 3:1, zatímco ještě před rokem to byla zhruba 2:1..

Výrazný podíl mezi vyhledávači na českém internetu zaujímá světově nejpoužívanější Google (včetně různých jazykových verzí). Obvykle přivádí na jiné weby přibližně polovinu návštěv Seznamu a více než dvojnásobně přesahuje společný podíl Atlasu a Centra. V případě webu Kr-stredocesky.cz dosahoval Google v uvedených obdobích podíl od 8,5 do 11,1 %; na web Emco.cz přivedl 2,9, 2,5 a 2,6 % návštěv. Pouze v případě webových stránek hlavního města Prahy se Google stal nejčastěji používaným vyhledávačem (4,7; 5,2; 5,5 %). Toto zjištění lze ovšem přičíst zájmu o stránky Praha-mesto.cz zahraničními turisty.

eMerite, s.r.o., člen skupiny FG Forrest, poskytuje podrobný on-line monitoring návštěvnosti internetu, audit návštěvnosti a poradenské analýzy uživatelského chování návštěvníků. Z ukazatelů návštěvnosti vyvozuje, jak upravovat strukturu, design a obsah webových stránek. Klienty eMerite jsou např. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Český rozhlas, GTS Novera, Raiffeisenbank, VšeProBydlení.cz, Zájezdy.cz a řada dalších.

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček