Ericsson dosahuje HSPA rychlosti 42Mbps S novou MULTI-carrier technologii

[Tisková zpráva] Ericsson předvede svou vůbec první demonstraci nové HSPA multi-carrier technologie dosahující maximální downlinkové rychlosti 42Mbps. Australský operátor Telstra, který je průkopníkem v této oblasti a momentálně nabízí HSPA downlinkovou rychlost dat 21Mbps ve své komerční síti Next G(TM), vítá předvedení technologie multi-carrier, která výrazně zlepší uživatelův dojem v celé oblasti pokrytí.

Multi-carrier technologie je dalším krokem ve vývoji HSPA a umožňuje spotřebitelům přijímat data simultánně na dvou frekvenčních kanálech. Toto uživateli zdvojnásobuje rychlost přenosu dat v oblasti pokrytí HSPA a na okrajích pokrytí sítí, kde spotřebitelé obvykle pociťují nižší přenosovou rychlost. Výsledkem je zvýšení maximální downlinkové rychlosti přenosu dat z dnešní nejvyšší nabízené rychlosti 21 Mbps na 42 Mbps. To výrazně zlepší dojem uživatelů online služeb s vysoce kvalitním obsahem.

Demonstrace využívá koncept Mobile Broadband Router navržený Ericssonem. Toto uživatelské zařízení umožňuje jednoduché bezdrátové připojení pomocí HSPA sítě jako atraktivní alternativu služeb pevné linky. Jednotka může být použita kdekoliv je potřeba širokopásmového připojení, z domova, kanceláře nebo na veřejných prostranstvích. Díky Mobile Broadband Router může být vysoká přenosová rychlost až 42Mbps sdílena více uživateli poskytující tak efektivní využití vysokorychlostního širokopásmové připojení.

Technologie HSPA multi-carrier od Ericssonu bude připravena ke komerčnímu spuštění do konce roku 2009.

Ulf Ewaldsson, viceprezident Ericssonu a produktový manažer pro oblast Radio říká: „Touto ukázkou Ericsson dokazuje své vedoucí postavení na poli technologie. Vysoké přenosové rychlosti dat, zvýšená kapacita a nízké náklady na síť jsou důležitými faktory pro úspěšné mobilní širokopásmového služby. Díky časnému představení 64QAM, MIMO a multi-carrier technologií, Ericsson umožňuje operátorům po celém světě stát se lídry na svých širokopásmového trzích.“

Toto navýšení rychnlosti je standardizováno projektem 3rd Generation Partnership Project (3GPP) a Ericsson spolupracuje se všemi hlavními výrobci zařízení a mikroprocesorů na uvedení této technologie.

Budoucí kroky ve vývoji HSPA mohou obsahovat konfigurace multi-carrier se čtyřmi frekvenčními kanály v kombinaci s technologii MIMO antenna. Kombinací těchto faktorů bude možné dosáhnout downlinkové rychlosti až 168Mbps.

42Mbps je v současnosti maximální downlinková rychlost přenosu dat. Zákazníkova aktuální downloadovací rychlost však může být nižší a může se lišit z důvodů přetížení, vzdálenosti od buňky, místním podmínkám, hardwaru, software a dalším faktorům.

Ericsson je světovým lídrem v poskytování technologií a služeb pro operátory. Zaujímá vedoucí pozici v oblasti technologií 2G a 3G, je dodavatelem komunikačních služeb a spravuje sítě pro více jak 185 milionů uživatelů. Portfolio společnosti zahrnuje infrastrukturu mobilních a pevných sítí, širokopásmové a multimediální řešení pro operátory, podniky a vývojáře. Společnost Sony Ericsson poskytuje spotřebitelům plně vybavené mobilní telefony a další příslušná zařízení.

Ericsson podporuje svou vizi “komunikace pro každého”prostřed­nictvím inovace, technologie a stálých obchodních řešení. Více než 70 000 zaměstnanců působících ve 175 zemích dosáhlo v roce 2007 tržeb ve výši 27.9mld. USD (189 mld. SEK). Společnost Ericsson byla založena v roce 1876 s hlavním sídlem ve Stockholmu, Švédsko. Akcie společnosti Ericsson jsou kótovány na burze ve Stockholmu a na burze NASDAQ.

Více informací na www.ericsson.cz