Ericsson uzavřel smlouvy za 1,8 miliardy dolarů s China Mobile a China Unicom

[Tisková zpráva] Rozšíření sítě pomůže dále zrychlit nejrychleji rostoucí ekonomiku. Lepší kvalita a výkon dále podpoří 56,3% míru rozšiřování mobilních služeb. Rychlejší síť třetí generace a posílení kapacity sítě pro miliony čínských technologických nadšenců.

Perspektiva zákaznické základny čítající 1,3 miliardy uživatelů vede poskytovatele telekomunikačních služeb k tomu, že dále rozšiřují a posilují čínskou telekomunikační infrastrukturu a související služby. Společnosti China Mobile a China Unicom podepsaly se společností Ericsson (NASDAQ: ERIC) rámcové smlouvy o vybudování sítí druhé a třetí generace. Život ve významné světové ekonomice, která v posledních třiceti letech rostla nejrychlejším tempem, nutí Číňany klást stále větší požadavky na technologie. Trvale roste počet Číňanů používajících mobilní telefon. V roce 2009 vzrostl počet uživatelů mobilů o 106 milionů na celkem 747 milionů uživatelů. Vzhledem k 56,3% míře rozšiřování mobilních služeb zde nejsou žádné náznaky zklidnění situace na trhu. Trh s vysokorychlostním připojením přes pevnou linku rovněž vykazuje značný růst, cca 20 %; na konci roku 2009 počet uživatelů tohoto připojení činil celkem 103 milionů.

Díky nedávnému rozšíření mobilní sítě do venkovských oblastí je v současnosti pokryto mobilním signálem 99 procent populace. Nicméně noví zákazníci a zvýšené využívání mobilů, zejména jiných než hlasových služeb, kladou na sítě a jejich provozovatele zvýšené nároky. Proto mobilní operátoři investují značné prostředky do udržení úrovně kvality a výkonu svých služeb, zejména ve větších městech.

Mats H. Olsson, ředitel společnosti Ericsson pro čínský region, prohlásil: „Podpis těchto důležitých rámcových smluv je dokladem pokračující významné spolupráce naší společnosti s čínskými zákazníky. Jsme přesvědčeni, že překonáme očekávání našich partnerů týkající se včasné dodávky nejmodernějších technologií a prvotřídních služeb, které pomohou čínským mobilním operátorům uspokojit požadavky provázející růst tohoto ohromného trhu.“

Na základě smlouvy uzavřené se společností China Mobile dodá společnost Ericsson rádiovou přístupovou síť zahrnující rádiovou základnovou stanici RBS 6000 s podporou více standardů a technologii mobilního „měkkého spínání“, která významně posílí kapacitu mobilní sítě a učiní z ní síť podporující internetovou komunikaci. Tato řešení dodávaná společností Ericsson pomohou firmě China Mobile splnit cíle v oblasti energetických úspor. Hodnota této rámcové smlouvy činí 1 miliardu dolarů; smlouva bude realizována v průběhu roku 2010.

Společnost Ericsson se rovněž dohodla s firmou China Unicom na dodání rychlejší sítě třetí generace využívající technologii HSPA Evolution – zákazníci tak získají vyšší rychlost přenosu dat a lepší uživatelský komfort. Společnost Ericsson dále rozšíří spolupráci s touto firmou v oblasti internetových přenosů a vysokorychlostního připojení – svému čínskému partnerovi dodá IP routery, technologie pro přístup k síti z optických vláken GPON a 40G WDM a systémy IMS (IP Multimedia Subsystem). Hodnota této rámcové smlouvy činí 800 milionů dolarů; smlouva bude rovněž realizována v průběhu roku 2010.