ESET: Conficker se v Česku nerozšířil

[Tisková zpráva] Červ Win32/Conficker, který se v lednu začal masově šířit, napadl v Česku pouze několik tisíc počítačů a umístil se až na 9. místě lokálního žebříčku sestaveného ze statistických dat systému ESET ThreatSense.Net s podílem 1,38 %. Šíření červa Conficker se omezilo převážně na východní Evropu, konkrétně na Ukrajinu a Rusko. V Česku nejvíce počítače v lednu napadal adware Win32/Toolbar.MyWebSearch, tedy infiltrace snažící se o zahlcení počítače nevyžádanou reklamou.

Celosvětově se nejvíce v lednu šířil INF/Autorun (9,71 % ze všech zachycených infiltrací), což je směs trojských koní zneužívajících funkci automatického spuštění přenosných médií (autorun.inf) v operačním systému Windows. Uživatelé, kteří mají funkci automatického spuštění povolenou, se vystavují velkému riziku, že po vložení CD / DVD či připojení USB klíče, paměťové karty nebo fotoaparátu, dojde k přenesení infiltrace na jejich počítač.

V lednu ESET ThreatSense.Net® na druhém místě detekoval rodinu trojských koní Win32/PSW.OnLi­neGames, která dokáže způsobit velké škody hlavně hráčům online her. Infiltrace se na napadeném počítači snaží o získání citlivých údajů týkajících se přihlášení do online her, čímž zpřístupní útočníkovi cestu k vykradení konta postiženého hráče.

Kromě INF/Autorun využívá USB disky a přenosná média ke svému šíření stále více počítačových hrozeb. Také mediálně známý červ Win32/Conficker se v lednu snažil kromě jiných metod šířit prostřednictvím funkce automatického spuštění po připojení vyměnitelného média. Potenciál ke vzniku virové epidemie se však nepotvrdil a Conficker se nakonec umístil až na třetím místě. Například v zemích západní Evropy nebylo šíření červa Conficker téměř zaznamenáno. Epicentrum naopak bylo na Ukrajině a v Rusku. Tento fakt může souviset s tím, že v zemích východní Evropy je stále instalováno velké množství nelegálních operačních systémů, a napadené počítače tak neměly staženu potřebnou bezpečnostní záplatu.

V západní Evropě byla v lednu velmi rozšířená hrozba WMA/TrojanDow­nloader.GetCo­dec. Pokud se tento trojan dostane do počítače, najde všechny hudební nahrávky v populárních formátech a každou z nich mírně upraví. A to tak, že při následném spuštění se přehrávač pokusí stáhnout škodlivý obsah z internetové stránky tvůrců virových infiltrací.

O společnosti ESET
Firma ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým producentem bezpečnostního software pro firemní klientelu i koncové uživatele a věnuje se boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Produkty ESET patří mezi nejpokročilejší bezpečnostní softwarová řešení na světě, což je možné prokázat řadou prestižních ocenění. Společnost ESET byla firmou Deloitte jmenována Technology Fast 500, má rozsáhlou síť partnerů včetně takových společností jako jsou Canon, Dell a Microsoft. ESET má sídlo v Bratislavě na Slovensku, pobočky v Praze, v Bristolu, Buenos Aires, San Diegu a je reprezentována ve více než 160 zemích světa.

Technologie ThreatSense®
ESET využívá k proaktivní identifikaci doposud neznámého malware v reálném čase špičkovou technologii ThreatSense založenou na rozšířené heuristice. Technologie ThreatSense® je stále o krok napřed díky spojení umělé inteligence s heuristickou analýzou nové generace a vzorky infiltrací. Poskytuje tu nejvyšší možnou ochranu, dokonce i v případě výskytu tzv. bezpečnostních mezer. Některé metody heuristické detekce jsou schopné detekovat základní makro a script viry, ale technologie ThreatSense® umožňuje proaktivní detekci všech typů škodlivého kódu. Analyzuje kód v emulovaném prostředí a identifikuje jeho sofistikované škodlivé chování.