ESET: Letecká tragédie se okamžitě stala příležitostí pro šíření online počítačových hrozeb

12. 4. 2010

[Tisková zpráva] Letecká katastrofa, při které o víkendu zahynul polský prezident s manželkou a mnoho dalších významných představitelů Polska, se stala příležitostí pro internetové kriminálníky, kteří využívají zvýšený zájem o zprávy spojené s tímto tématem.

Online útočníci běžně využívají svátky, skandály týkající se celebrit, nebo tragédie (ať už reálné či vymyšlené) pro tzv. SEO útoky. Ty spočívají v pokusech dostat na přední pozice vyhledávačů stránky, které ve skutečnosti obsahují počítačovou infekci, například v podobě falešných antivirových produktů. „S využitím sofistikovaných technik sociálního inženýrství uživateli hrozí, že dojde k nákaze jeho počítače, nebo že zaplatí za falešný produkt, a přijde tak o své peníze“, říká Juraj Malcho, vedoucí virové laboratoře antivirové firmy ESET.

Většina podvodných stránek zneužívajících smrt polského prezidenta navádí potenciální oběť na polskou doménu využívající formát: http:// [random domain name] .com/lvlne.php? on=polish%20new­s%20video

PHP skript navede uživatele na polskou stránku nabízející falešné antivirové řešení: http://hur497. [malicious domain] .pl/in.php? t=cc&d=10–04–2010_x_1023&h­=[random domain name].com. ESET jako vždy v těchto případech doporučuje uživatelům internetu aktualizovat webový prohlížeč, antivirus a neklikat na stránky, které už vyhledávače (Google a jiné) označují za potenciálně nebezpečné.

O společnosti ESET
Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. Produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus patří mezi technologickou špičku, protože negenerují téměř žádné falešné poplachy. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, v Bristolu (Velká Británie), Buenos Aires (Argentina) i v San Diegu (USA) a má zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově. Firma patří podle žebříčku Deloitte Technology Fast 500 mezi nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.

ThreatSense.Net® sbírá anonymní statistické balíčky, které obsahují informace o typu a počtu infiltrací zachycených na počítači daného uživatele. Díky těmto údajům mají virové laboratoře společnosti ESET velmi přesné a relevantní informace o nejrozšířenějších infiltracích. Infiltrace, které jsou zachyceny heuristickou analýzou, jsou zpracovány a je proti nim vydána účinná aktualizace ještě dříve, než se stihnou masově rozšířit či zmutovat do odlišné varianty.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube