ESET varuje před českým trojským koněm, který vydírá esemeskou

[Tisková zpráva] ESET, lídr v proaktivní ochraně před počítačovými hrozbami, varuje uživatele počítačů před trojským koněm českého původu, označovaným jako MSIL/Lockscreen.J. Ten se snaží na svých obětech vydělat tím, že je jednoduchým trikem nutí zaslat SMS na placené číslo. Cena této SMS, která momentálně funguje pouze v rámci České republiky, je 99 Kč. ESET vydává toto varování, neboť v poslední době zaznamenal více podobných hrozeb a podvodných aplikací, a důrazně nedoporučuje zasílání SMS zpráv na tato čísla.

„Jde o tzv. ransomware – trojan vyděrač. Při typickém scénáři trojan zablokuje počítač se sdělením, podle nějž k tomu, abyste mohli pokračovat dále v práci, musíte zaslat SMS na určité číslo, čímž získáte přístupový kód. Delší historii mají podobné trojany, které zašifrují data a následně požadují zaslání poplatku za dekryptor,“ říká šéf virové laboratoře ESET Juraj Malcho.

Hrozba, kterou zjistili analytici ESET, se dá odstranit produkty z portfolia společnosti  – ESET NOD32 Antivirus a ESET Smart Security. I když tento trojský kůň slibuje po zaslání sms na číslo 903 0999 výhru, jde o podvodnou soutěž – tzv. hoax. Trojan deaktivuje správce úloh a po vypršení patnáctiminutového limitu si vynutí restart počítače. „Po restartu není trojan aktivní, avšak správce úloh zůstane nepřístupný. Hlavní riziko tedy spočívá ve finančním poškození počítače v případě, že sms pošle,“ dodává Malcho.

Analýzou posledního případu viroví analytici firmy ESET zjistili, že autor už vydal minimálně další tři podobné aplikace. ESET už na problém upozornil poskytovatele služeb audiotextového čísla.

Malware zneužívající placené SMS čísla je problémem především v Rusku a na Ukrajině. Důvodem je nedbalý přístup a nezájem operátorů o problémy spojené se zneužíváním těchto čísel. „Tato technika je přitom velmi často využívána i v malware pro mobilní zařízení, protože tyto přístroje přímo podporují odeslání SMS zpráv,“ říká Malcho. Pro uživatele smartphonů a kapesních počítačů pracujících na operačních systémech Windows Mobile a Symbian proto ESET vydal produkt, ESET Mobile Security, který zaručuje plnohodnotnou ochranu vůči všem druhům počítačových hrozeb.

O společnosti ESET
Společnost ESET, založená v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti a věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu v roce 2006 a 2007 a do první trojky nejlepších antivirusových produktů se dostal i v roce 2008 a 2009. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, ČR; San Diegu, USA; Buenos Aires, AR; a zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově.