ESET varuje před novými podvodnými praktikami, které již útočí i na české uživatele

12. 8. 2010

[Tisková zpráva] Velmi rychle se rozšiřují podvodné praktiky založené na telefonickém kontaktu s uživatelem. Nový druh počítačové kriminality počítá s naivitou a neinformovaností lidí, kteří neuváženě povolí přístup do svého počítače a k údajům o své platební kartě. Podvodníci se vydávají například za firmy PC Support, PC Doctor, Online PC Repairs s certifikáty MCSE (Microsoft Certified Systems Engineers) nebo Cisco Certified. Podvodník uživatele upozorní, že je jeho počítač pravděpodobně zasažen malwarem a nabídne mu za poplatek falešný antivirus, který pouze předstírá odstranění nákazy a naopak po instalaci většinou do počítače stáhne trojské koně nebo červy.

Vytipovaný uživatel je obvykle osloven podvodnou firmou s jednoduchou instrukcí – otevřít Event Viewer (Prohlížeč událostí) v operačním systému Windows a podívat se na chybová hlášení a varování. Protože Event Viewer je nástroj, který prakticky neustále informuje o nekritických chybách a událostech, vypadá to, že informace volajícího je pravdivá a že nabízená pomoc bude vhodným řešením. Následují instrukce, jak stáhnout nabízený falešný antivirový program (za poplatek), který domnělé virové nákazy odstraní. Obvykle díky tomu útočník získá také údaje o platební kartě a uživateli nabídne záruční servis (podle délky v ceně od 99 EUR/1 rok až 289 EUR/3 roky).

Tento nový druh počítačové kriminality se původně soustředil pouze na anglicky mluvící země (Velká Británie, USA, Austrálie), ale v poslední době se začíná objevovat i v mnoha dalších jazykových prostředích. První případy se objevily už i v České republice. Uživatele antivirového programu ESET kontaktovala neznámá firma, která nabízela ke stažení falešný antivirus a požadovala po telefonu sdělit číslo platební karty.

„Pokud uživatele aktivně osloví neznámá firma s nabídkou pomoci formou vzdáleného připojení na jeho počítač, mělo by to být pro něj varovným znamením, že zde není něco v pořádku. Vyžadovat po uživateli při telefonním rozhovoru jakékoli detaily o platební kartě, heslech k účtům a dalších osobních údajích již hraničí s jistotou, že se jedná o podvod. Vzdálená pomoc, tj. převzetí kontroly nad počítačem z jiného systému je jednou z variant technické pomoci a tento typ služby může být placený. Nikdy ale nejsou vyžadovány údaje o platební kartě po telefonu“ říká Filip Navrátil, obchodní ředitel Eset software.

Jak se bránit podvodu

• Pokud je uživatel telefonicky kontaktován jakoukoli firmou nabízející odstranění počítačových virů nebo jinou formu pomoci přes vzdálené připojení k počítači, měl by si důkladně zapsat jméno firmy, jméno volajícího a zkontrolovat webové stránky firmy. Je důležité napsat si telefonní číslo volajícího, zavěsit a zavolat zpět. Pokud je telefonní číslo zahraniční, jedná se ve většině případů o podvod.
  • Nesdělovat číslo platební karty, hesla k účtům ani jiné citlivé informace po telefonu.
  • Nestahovat programy umožňující vzdálenou správu počítače ani jiný neznámý software bez toho, aby uživatel znal přesné podmínky používání služby, prověřil si firmu a její reference a nejlépe znal konkrétního pracovníka firmy.

Statistiky ESET ThreatSense.Net – červenec 2010
Nejrozšířenější počítačovou hrozbou současnosti je stále červ Win32/Conficker a jeho různé varianty. V červenci jeho podíl tvořil 12,47 % detekovaných hrozeb. Vyplývá to ze statistik ESET ThreatSense.Net. Conficker v současnosti tvoří jeden z největších botnetů a odhaduje se, že celkem je na dálku ovládaných až 10 miliónů počítačů po celém světě. Podíl Confickeru neustále roste také v Česku a v červenci u nás zaznamenal 9,55% podíl.

Druhou nejčastější hrozbou byl malware INF/Autorun, což je směs trojských koní (5,9 %), Na třetím místě systémy ESET nejčastěji detekovaly škodlivý kód Win32/Agent, tedy vykradače citlivých údajů z počítače. Novinkou v žebříčku je Win32/Dursg.A. Tento trojský kůň, pravděpodobně ruského původu, přesměrovává výsledky vyhledávání na webstránky obsahující adware. Tento trojan se často šíří pomocí výměnných P2P sítí jako soubor s atraktivním názvem (aktuální hudební hit atp.).

Novinkou v českém žebříčku je malware Win32/Oficla.GN, což je člen rodiny trojských koní, který je ovládán na dálku a v ČR patřil v červenci do TOP 3.

Viry v červenci 2010

O společnosti ESET
Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. Produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus patří mezi technologickou špičku, protože negenerují téměř žádné falešné poplachy. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, Buenos Aires (Argentina), San Diegu (USA) a má zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově. Firma patří podle žebříčku Deloitte Technology Fast 500 mezi nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Lupa.cz: Na koho se v Křišťálové Lupě nedostalo?

Na koho se v Křišťálové Lupě nedostalo?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET