Formát Microsoftu Česká republika nejspíše nepodpoří

[Tisková zpráva] Formát dokumentů Office Open XML, vytvořený Microsoftem, Česká republika pravděpodobně nepodpoří jako ISO standard. Po třech měsících workshopů a připomínek stanovisko pro standardizaci zní: „Ne s výhradami“. Podepsaný je pod ním jeden z největších odborníků na XML u nás Jiří Kosek1.

„Současný návrh stanoviska vychází z konkrétních technických námitek a nezohledňuje politické ani komerční tlaky. Jde o výsledek práce odborníků, který by měl ČNI přijmout a dále odeslat do organizace ISO jako oficiální vyjádření ČR,“ uvedl předseda OSS Alliance Filip Molčan.

Oficiální postoj ČNI zveřejní a odešle nejpozději do pondělí 3. srpna. „ČNI postupovalo průhledně a férově, proto počítáme s tím, že názor Jiřího Koska bude respektovat, jinak by dosavadní postup nedával smysl,“ uvedl Filip Molčan.

Diskuze o standardizaci OOXML začala 30. dubna na webových stránkách ČNI, organizace, která se ke standardům za ČR vyjadřuje. Následoval první workshop pořádaný společností Microsoft a druhý uspořádaný OSS Alliancí. Následných diskuzí a připomínkování se zúčastnili i osobnosti českého „otevřeného světa“ jako Pavel Janík z komunity OpenOffice.org nebo Dan Ohnesorg ze sdružení CZLUG podporující operační systém Linux.

Pokud OOXML nebude ISO standardem, pro výměnu dokumentů se nestane nic tragického. Mezinárodním standardem (norma ISO/IEC 26300:2006) je již druhým rokem OpenDocument Formát. Z dlouhodobého hlediska ČNI vyzvalo k harmonizaci obou formátů.

„Nemá smysl spekulovat o tom, jaký standard je lepší, důležité je donutit společnost Microsoft k tomu, aby svůj standard upravila do přijatelné podoby a mohli jej implementovat vývojáři open-source i jiných aplikací. Ve finále potom zvítězí uživatel, který nebude muset řešit, zda jeho dokument otevře kolega na druhé straně v jiném kancelářském balíku. Pokud budeme mít kvalitní a použitelné standardy, bude toto samozřejmostí,“ dodal Filip Molčan.

Poznámky: 1) Ing. Jiří Kosek je zpracovatel mezinárodní spolupráce ISO JTC1/SC34 pro ČNI. Finální stanovisko Jiřího Koska pro ČNI najdete na http://www.cni­.cz/diskuse/i­soiec29500.nsf

O Společnosti pro výzkum a podporu open-source (OSS Alliance) – www.oss.cz
Cílem sdružení, které je neziskovou organizací, je pomáhat správním orgánům při řešení otázky, zda je vhodné přejít / nepřejít na open-source (software s veřejně přístupným zdrojovým kódem) a jeho následné využívání pro činnost státní správy, samosprávy i soukromého sektoru. Dále se jedná o podporu svobodného softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, otevřených standardů a bezpečnosti v oblasti softwaru, dat a telekomunikací. V neposlední řadě jde i v souladu s celoevropskou standardizací a doporučeními Evropské unie o podporu rozvoje open-source systémů.

Lupa.cz: Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny