GE vyvíjí Biotického člověka - speciální počítačový model urychlí vývoj nových léků

16. 12. 2008

[Tisková zpráva] Praha, 16. prosince 2008 - GE Global Research, technologicko-vývojová divize koncernu General Electric, dnes oznámila uzavření dvouletého kontraktu v hodnotě 1,1 milionu amerických dolarů se společností Transformational Medical Technologies (TMTI). Účelem této spolupráce bude vytvoření „virtuálního člověka“, tedy fyziologického modelu, který by svými funkcemi napodoboval člověka. Spolupráce je podpořena kontraktem s Agenturou pro eliminaci bezpečnostních hrozeb při americkém ministerstvu spravedlnosti.

Projekt dostal název Biotický člověk (Biotic Man). Od počítačového modelu se očekává, že by mohl výrazně urychlit vývoj nových léků. Tato výhoda by se citelně projevila tváří v tvář biologickým útokům jak na bojišti, tak na domácím území. Projekt bude využívat softwarový program Physiologically Based Pharmacokinetic (PBPK), který na základě výpočetních modelů dokáže vyhodnotit účinek léku v těle, a to podstatně dříve než klinické testy.

Výzkumní pracovníci společnosti GE software PBPK upraví tak, aby dokázal vypočítat účinek bakterií, virů a dalších příčin infekcí na lidské tělo. Modifikovaný software bude simulovat reakci nových antibiotik nebo antivirové léčby na konkrétní hrozbu. Vedle toho bude software PBPK navržen tak, aby přesně znázorňoval fyziologické změny u kriticky nemocných pacientů, u pacientů trpících popáleninami, traumatem nebo u pacientů po chirurgickém zákroku. Tento nový nástroj pomůže lékařům vyhodnotit efektivitu léčby za různých podmínek.

„Klíčovým aspektem tohoto projektu je rychlost. Cílem je totiž umožnit rychlejší vývoj léků proti novým biologickým hrozbám,“ říká o projektu hlavní výzkumník GE Global Research John Graf. „Tento nový softwarový nástroj by mohl najít široké uplatnění napříč celým farmaceutickým průmyslem a výrazně urychlit snahy o vývoj nových léků. Přirozeně by tak přispěl k výraznému snížení nákladů. Nový, zdokonalený softwarový nástroj umožní výzkumným pracovníkům testovat a vyvíjet nové způsoby léčby ve virtuálním, bezpečnějším prostředí. Získané informace přitom budou podstatně přesnější než při klinických testech,“ dodává Graf.

Hlavní překážkou pro rychlejší a efektivnější vývoj nových léků jsou otázky bezpečnosti a nemožnosti předpovědět selhání v úvodních fázích klinických testů anebo dříve, než se přejde k testování na lidech. Tato omezení často znamenají podstatně vyšší náklady na testování. Nárůstu produktivity a potenciální úspory nákladů lze dosáhnout díky lepšímu rozhodování na základě kvantitativních informací, určení hlavních směs a efektivnějších testů.

Společnost GE vyznává princip „včasné péče“ a jeho základním kamenem je včasná diagnóza choroby a zajištění efektivnějších metod diagnózy, léčby a péče o pacienta. Vytvoření nových softwarových nástrojů pro vývoj nových léků je přesvědčivým důkazem o stále silnějším sbližování mezi diagnózou a léčbou. Nástroje jako Biotický člověk mohou poskytnout farmaceutickým firmám cenné postřehy i data o nových chorobách, ale i o účinku vyvíjených léků na tyto choroby.

O GE Global Research
GE Global Research je jednou z nejdiverzifi­kovanějších průmyslových laboratoří a jako taková dodává inovativní technologie všem divizím společnosti GE. Global Research je zdrojem technologií GE po více než sto let. Tento výzkumný ústav přišel s revolučními řešeními v oblastech jako jsou diagnostické nástroje pro lékařství, technologie na výrobu energie, tryskové motory a osvětlení. Ústředí GE Global Research sídlí v Niskayuně, ve státě New York, a pobočky má v indickém Bangalore, čínské Šanghaji a německém Mnichově. Více se dozvíte na internetových stránkách www.ge.com/re­search.

O společnosti GE
GE je diverzifikovaná globální infrastrukturní, finanční a mediální společnost s posláním: plnit základní potřeby světa. Od energetiky, vody, dopravy a zdravotnictví až po přístup k penězům a informacím slouží GE zákazníkům ve více než 100 zemích a zaměstnává přes 300 000 lidí v celém světě. Další informace najdete na webu www.ge.com. Mottem GE je Imagination at Work.

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře