Globální průzkum Trend Micro zjistil, že mezi největší obavy malých firem patří ztráta dat

23. 11. 2010

[Tisková zpráva] Viry a trojské koně se i nadále drží na špičce žebříčku, ale malé podniky se stále víc obávají ztráty důležitých dat.

Cupertino, Kalifornie – 15. listopadu 2010 – Podle průzkumu Trend Micro provedeného mezi koncovými zákazníky z řad firem v roce 2010, který zahrnoval 1600 koncových uživatelů1 z USA, Velké Británie, Německa a Japonska vidí malé firmy jako velké problémy IT viry, trojské koně, malware pro krádež dat a datové úniky. V průměru mělo 63 % malých podniků2 největší obavy z virů, 60 % z trojských koní, 59 % z malwaru pro krádež dat (malwaru vytvořeného počítačovými piráty specificky za účelem odcizení dat) a 56 % z datových úniků (úmyslného nebo neúmyslného odeslání citlivých nebo kritických informací mimo firemní síť). Nejmenším zdrojem znepokojení byly pro oslovené podniky phishing a spam.

„To nám říká, že ztráta dat, ať už prostřednictvím interních datových úniků nebo malwaru, je pro malé podniky závažným problémem, zejména když si začínají uvědomovat, jak atraktivním cílem pro počítačové zločince ve skutečnosti jsou,“ vysvětluje David Perry, globální ředitel vzdělávání pro Trend Micro. Nijak by nepřekvapilo, pokud by se malware pro krádež dat a datové úniky v příštích pár letech dostaly na první a druhé místo.“

Malé  podniky jsou hůř připravené a mají menší přehled o ztrátách dat

Navzdory těmto obavám průzkum zjistil, že pravděpodobnost, že malá organizace prosazuje zásady pro prevenci datových úniků, je o 23 % menší než u velkých firem, a to ve všech zemích.

Největší rozdíl byl zjištěn v Japonsku, kde má zásady pro prevenci datových úniků 81 % velkých firem, ale jen 47 % malých firem.  V případě podniků, které zásady prevence datových úniků prosazují, je u zaměstnanců velkých firem také podstatně vyšší pravděpodobnost, že prošli školením v oblasti prevence datových úniků, než u zaměstnanců malých firem.

Situaci dále zhoršuje fakt, že zaměstnanci velkých firem mají lepší přehled o důvěrných obchodních informacích než zaměstnanci firem malých. Zaměstnanci velkých amerických firem označí úniky dat jako významnou hrozbu mnohem pravděpodobněji než pracovníci menších podniků: 74 % ve velkých firmách, 49 % v malých.

Významný  rozdíl vykazuje také Velká Británie: 73 % zaměstnanců velkých firem tvrdí, že má přehled o důvěrných informacích, zatímco u malých firem je to 63 %. Za povšimnutí stojí i fakt, že ve všech zemích zaměstnanci větších firem s podstatně vyšší pravděpodobností souhlasí s výrokem, že jiní zaměstnanci způsobili únik dat z jejich organizace.

Zaměstnanci si myslí, že by jejich firmy mohly zajistit lepší ochranu

Průzkum zjistil, že nejčastější formou ochrany IT před malwarem pro odcizení  dat je instalace bezpečnostního softwaru, omezení inter­netového přístupu a prosazování bezpečnostních předpisů. Přesto si 21 % zaměstnanců malých podniků dál myslí, že by je jejich IT oddělení mohla lépe chránit před potenciálními riziky spojenými s malwarem pro krádež dat.  Ještě znepokojivější je skutečnost, že více než třetina (35 %) zaměstnanců malých firem uvedla, že je mohlo jejich IT oddělení lépe proškolit v oblasti malwaru pro krádež dat.

Podrobnější informace o tomto průzkumu naleznete na adrese: http://trendmi­cro.mediaroom­.com/index.php?s=23

Malé  podniky potřebují školení, přehled a správný  bezpečnostní pro­dukt navržený  přímo pro ně

Klíčem k boji proti počítačové kriminalitě jsou školení kombinovaná se správnou technologií zabezpečení navrženou specificky pro váš malý podnik. 10 nejlepších tipů Trend Micro, jak zabezpečit malý podnik naleznetezde.

Malé  podniky již roky využívají Trend Micro™ Worry-Free™  Business Security pro snadnou a účinnou ochranu proti spamu, virům, spywaru, phishingu, hackerům a dalším hrozbám dřív, než  se dostanou do jejich systémů. Nejnovější verze produktu Worry-Free Business Security, představená tento měsíc – viz tisková zpráva zde, obsahuje i prevenci ztráty dat prostřednictvím e-mailu, integrovanou ochranu pro klienty systémů Mac a kontrolu zařízení.

Systém Trend Micro™ Smart Protection™ Network zajišťuje infrastrukturu, o niž se opírají mnohé produkty a řešení Trend Micro, která chrání před hrozbami ze sociálních sítí. Díky celé řadě technologií čekajících na patent a kombinaci internetových (tzv. „in-the-cloud“) technologií s odlehčenými metodami s využitím klienta zajišťuje malým podnikům okamžitý přístup k nejnovější a nejlepší ochraně, ať se připojí kdekoli a jakkoli – z domova, z firemní sítě, nebo na cestách.

Kde nás najdete na sociálních sítích

Facebook:  http://www.fa­cebook.com/Tren­dmicro

Twitter:  http://twitter­.com/trendmicro

YouTube:  http://www.you­tube.com/tren­dmicroinc

O společnosti Trend Micro

Společnost Trend Micro Inc., globální leader v oblasti zabezpečení internetového obsahu, byla založena roku 1988 a má více než dvacetileté zkušenosti s budováním bezpečnějšího světa, kde si mohou spotřebitelé i podniky vyměňovat digitální informace. Sídlí v Tokiu a zaměstnává více než 4400 lidí ve 23 zemích světa. Jako průkopník stojí v první linii svého oboru. Rozvíjí technologie integrovaného řízení hrozeb pro ochranu kontinuity provozu, osobních informací a majetku před malwarem, spamem, úniky data a nejnovějšími webovými hrozbami.

Další informace o nejnovějších hrozbách získáte z TrendWatch na adrese www.trendmicro­.com/go/trendwat­ch .

Flexibilní  řešení Trend Micro jsou nepřetržitě podporována experty v oboru zpravodajství a analýzy hrozeb po celém světě.

Tato řešení  jsou založena na platformě Smart Protection Network, inovační  infrastruktuře typu cloud-klient, která spojuje propracovanou technologii kontroly reputace, smyčky zpětné vazby a odborné znalosti výzkumných pracovníků TrendLabs℠, a zajišťuje tak okamžitou ochranu před nejnovějšími hrozbami. Důvěryhodná bezpečnostní řešení Trend Micro sahají od produktů pro jednotlivá spotřebitelská PC až po zabezpečení a řízení hrozeb na úrovni velkých korporací. Produkty Trend Micro prodávají obchodní partneři z celého světa. Další informace naleznete na adrese www.trendmicro.cz

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Podnikatel.cz: Hledáte investora? Neunáhlete se

Hledáte investora? Neunáhlete se

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: České internetové uzly vtrhly na Slovensko

České internetové uzly vtrhly na Slovensko