Google chce získat doménu Gtalk.cz

[Tisková zpráva] Vyhledávač Google projevil zájem o získání domény Gtalk.cz. Název Gtalk se používá pro označení komunikačního programu Google Talk, který umožňuje lidem rozhovory přes internet. Doménu Gtalk.cz vlastní soukromá osoba. Google získá doménu Gtalk.cz zdarma a bez dalších podmínek.

Doménu Gtalk.cz registroval a vlastní Radim Hasalík, provozovatel webu Začínej.cz (www.zacinej.cz). „Lidé často používají Gtalk pro označení programu Google Talk. Nechtěl jsem, aby doménu Gtalk.cz vlastnil doménový spekulant, který by se jistě pokusil na prodeji vydělat peníze,“ vysvětluje Hasalík důvod, proč se rozhodl doménu registrovat.

Stávající majitel registroval doménu Gtalk.cz s cílem převést ji zdarma a bez dalších podmínek do vlastnictví Google Inc. Zástupce Google odpověděl na e-mail, který Hasalík po registraci domény zaslal Googlu. Ve své odpovědi projevil zájem o bezplatný převod domény Gtalk.cz do vlastnictví Google Inc.

V případě internetových domén platí pravidlo, že název získává firma nebo osoba, která doménu dříve zaregistruje. Toho zneužívají doménoví spekulanti, kteří registrují známé nebo atraktivní názvy. Registrované nebo exkluzivní internetové domény se většinou prodávají v aukcích. Například česká doména CD.cz stála současného majitele České dráhy, a. s.,, celkem 175 000 Kč.

Také doména Google.cz nebyla ve vlastnictví Google. Její tehdejší majitel na této doméně poskytoval lidem méně kvalitní vyhledávač . Na internetu se šířila výzva Google.cz není Google, která upozorňovala ostatní uživatele na tuto situaci. Název ovšem později získal Google a v současné době je uživatel internetu přesměrován na českou verzi tohoto vyhledávače.

Doménové spekulace se týkaly mimo jiné internetových domén s koncovkou .EU. Doménový registrátor EURid zablokoval 74 000 doménových jmen a zároveň žaloval 400 registrátorů pro porušení podmínek.